De noodlijdende zorgaanbieder Arduin in Zeeland gaat fuseren met zorgorganisatie ’s Heeren Loo. Het continuïteitsplan dat hiervoor is gemaakt in samenwerking met ’s Heeren Loo is goedgekeurd.
Bij de totstandkoming van dit toekomstplan waren ook het ministerie van VWS, zorgkantoor CZ, de Nederlandse Zorgautoriteit, ING, het Waarborgfonds voor de Zorgsector en de Inspectie gezondheidszorg nauw betrokken.
Arduin kwam in september in het nieuws doordat de inspectie een opnamestop had opgelegd voor de locatie Aagtekerke vanwege tekortschietende zorg. De cliënten moesten worden overgeplaatst.
De aanbieder verkeerde al langer in financiële problemen. Waar in het verleden het kleinschalige en typisch Zeeuwse karakter van de zorgaanbieder juist haar grootste troef was, werd het nu een molensteen om de nek van Arduin. Ze had te kampen met een flink personeelstekort en vervoerskosten rezen de pan uit.
In eerste instantie sloeg Arduin de handen ineen met drie andere Zeeuwse zorgorganisaties. Later kwam ’s Heeren Loo in beeld om orde op zaken te stellen. Deze grote speler kon direct extra personeel leveren en ging samen met Arduin aan de slag met een nieuw huisvestingsplan.
Zeeuwse identiteit
In het nu goedgekeurde plan voor de toekomst blijven de Zeeuwse identiteit en cultuur evenals het regionale karakter behouden. Toch zal er zeker het een en ander veranderen, want in de komende maanden wordt een bestuurlijke fusie tussen Arduin en ’s Heeren Loo voorbereid.
Arduin wordt uiteindelijk de nieuwe Zeeuwse regio van ’s Heeren Loo. Zover is het nog niet, de beide cliënten- en ondernemingsraden moeten nog toestemming verlenen. Datzelfde geldt voor de Nederlandse Zorgautoriteit en de Autoriteit Consument en Markt.
Bij Arduin krijgen zo’n 467 cliënten zorg van ruim 900 medewerkers, nu nog verspreid over 150 locaties. Dat aantal zal verminderen. Arduin kiest voor meer nieuwe woningen bij elkaar, waardoor er meer geld naar de zorg kan gaan. Zo moet meer begeleiding voor zinvolle dagbesteding mogelijk worden en kunnen medewerkers hun werk beter inroosteren. Dit zou volgens de organisatie ook ten goede komen aan nachtzorg, veiligheid en nabijheid.
Reacties bestuurders
’s Heeren Loo-bestuurder Kees Ehrends zegt in een verklaring: “De samenwerking is over en weer goed bevallen en is zeer nodig voor Arduin. Vanuit onze gespecialiseerde behandeldienst Advisium waar ruim 950 behandelaren en 40 AVG-artsen werken, blijven we nu onze diverse en diepgaande kennis inzetten voor alle cliënten van Arduin. Dat geldt ook voor onze kennis en ruime ervaring met het vastgoed en de financiën, dat zijn ook cruciale aandachtspunten bij Arduin.”
Gerton Heyne, interim-bestuurder Arduin, is positief over de toekomst. “De situatie bij Arduin is door de veelvoudige problematiek écht uitzonderlijk te noemen en dat legitimeert deze forse ingrepen met bijbehorende steun. We gaan het in één keer goed doen, compleet toekomstbestendig.”
Het ministerie van VWS heeft besloten 20 miljoen euro bij te dragen aan de uitvoering van het continuïteitsplan. |