Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

2,5 miljoen euro extra voor programma Kansrijke Start

25 februari 2020 Door de redactie Geen reacties

Er komt 2,5 miljoen euro extra voor het landelijke programma Kansrijke Start. Hiermee krijgen zorgverleners extra middelen om een gezondere start voor baby’s en kwetsbare (potentiële) ouders te ondersteunen. Belangrijk omdat zaken als armoede, schulden en problemen binnen het gezin invloed hebben op de zwangerschap en eerste jaren van een kindje.

Baby’s die geboren worden in gezinnen met bijvoorbeeld psychosociale problemen, hebben een grotere kans op groei- en psychische problemen, suikerziekte, hart- en vaatziekten en overgewicht. Deze kinderen komen ook vaker in aanraking met jeugdhulp. De verschillen in gezondheid van baby’s binnen een gemeente of wijk zijn soms groot.

Om dit voor te zijn, is het programma Kansrijke Start ontwikkeld, waar 160 gemeenten al aan meedoen. Minister Hugo de Jonge stelt nu 2,5 miljoen euro extra beschikbaar die gemeenten samen met zorgverzekeraars, JGZ, wijkteams, huisartsen, verloskundigen, kraamhulpen en gynaecologen kunnen gebruiken voor effectieve maatregelen rondom de zwangerschap.

Ongewenste zwangerschap voorkomen
Op die manier kan men voorkomen dat kinderen op latere leeftijd gezondheidsklachten krijgen of zelfs uit huis worden geplaatst. Ook het programma Nu niet zwanger is onderdeel van Kansrijke Start. Het ondersteunt kwetsbare (potentiële) ouders om regie te nemen over hun kinderwens met als doel ongeplande, ongewenste zwangerschappen te voorkomen. Door een persoonlijk gesprek aan te gaan over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. En door aan te sluiten bij hun leefwereld en samen te kijken naar hun vragen, behoeften, barrières en mogelijkheden.  |

Op 15 mei organiseert KLIK een studiedag over het programma Nu Niet Zwanger. Tijdens deze studiedag leer je meer over het programma en hoor je ervaringen uit de praktijk over hoe je kinderwens, seksualiteit en anticonceptie bespreekt. Zie www.klik.org/studiedagen.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!