Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

34.500 mensen via sw aan de slag bij werkgever

14 oktober 2013 Door de redactie Geen reacties

Via sociale werkplaatsen werkten vorig jaar 34.500 mensen met een beperking bij gewone werkgevers; een groot deel (11.300) via een 'groepsdetachering'. Bij een groepsdetachering gaan de medewerkers aan de slag bij een gewoon bedrijf, maar regelt het Sw-bedrijf de begeleiding en personele bezetting. Ook zorgt het Sw-bedrijf voor de administratie. De werkgever betaalt een vergoeding die afhangt van de productiviteit van de medewerkers. Sw-bedrijven wisten in 2012 1.500 mensen extra bij gewone werkgevers te plaatsen, van wie twee derde in een groepsdetachering.

De cijfers staan in een verslag over de branchecijfers in de Sw-sector. In totaal werken ruim 100.000 mensen met een fysieke, psychische of verstandelijke beperking bij Sw-bedrijven. Ongeveer een derde van hen werkt via het Sw-bedrijf met hulp en begeleiding bij een gewone werkgever.

Totaalpakket
Voorzitter Job Cohen van brancheorganisatie Cedris: "Hier liggen kansen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op grotere schaal aan de slag te helpen bij gewone werkgevers. Precies zoals met de nieuwe Participatiewet wordt beoogd. Met een groepsdetachering neemt het Sw-bedrijf de zorgen en risico's weg die werkgevers ervaren als ze met deze doelgroep willen werken. Dan gaat het om vervanging bij ziekte en vakantie, professionele begeleiding op de werkvloer, maar ook door mee te denken hoe je een werkproces geschikt kan maken voor mensen met een beperking. Door zo'n totaalpakket aan te bieden, wordt het voor een werkgever interessant om met deze doelgroep te werken."

Groeiende tekorten
Uit de branchecijfers blijkt ook dat de bezuinigingen van het Rijk uit 2011 en de economische crisis forse gevolgen hebben voor de financiële cijfers van de sector. Het tekort is gestegen tot 167 miljoen euro. Vóór de bezuiniging van het Rijk was dat tekort 33 miljoen. Wel hebben Sw-bedrijven in 2012 een besparing van 95 miljoen gerealiseerd, maar dat is niet voldoende om de bezuinigingen en het omzetverlies als gevolg van de crisis goed te maken. De besparingsmogelijkheden van Sw-bedrijven zijn beperkt, omdat de loonkosten van de Wsw'ers vast staan. Voor een gemiddeld Sw-bedrijf zijn die loonkosten 70 procent van de totale kosten van het bedrijf.

Fataal
"De cijfers laten zien, dat de Sw-sector bezuinigingen maar voor een beperkt deel kan opvangen', zegt Job Cohen, voorzitter van Cedris. 'Het Rijk moet zich realiseren dat de omvangrijke bezuinigingen bij  de invoering van de Participatiewet ten koste gaan van mogelijkheden om groepsdetacheringen met begeleiding te organiseren voor toekomstige groepen. Dat zou wel eens fataal kunnen zijn, omdat juist die begeleiding dé sleutel is voor een succesvolle bemiddeling naar werk."

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!