In de gehandicaptenzorg wordt op verschillende plekken bekeken op welke manieren 3D-printers handig zijn in te zetten voor hulpmiddelen en ook als dagbesteding voor cliënten. Zo is bij ’s Heeren Loo’s Living Lab – een dagbestedingslocatie voor technologie en innovatie in de zorg, met succes een 3D-printer gebruikt voor het vervaardigen van schoenleesten. En bij de Belgische zorgorganisaties Sint Oda en Sint-Gerardus gebruiken ze de printers om speciale bekers met neusuitsparingen te maken.
Sinds een jaar is zorgorganisatie ’s Heeren Loo bij het Living Lab op het woonzorgpark in Ermelo bezig met de 3D-printer. Voordeel van zo’n printer is dat deze maatwerk levert. Dat vond de orthopedisch schoenmakerij van ’s Heeren Loo een interessant gegeven, want daar worden unieke schoenen voor cliënten gemaakt.
Elke schoen heeft zijn eigen leest. Om zo’n leest helemaal op maat te frezen, is de schoenmakerij al gauw vijf tot acht werkdagen bezig. De 3D-printer kan het binnen twee werkdagen.
Kosten
Ook het kostenplaatje valt in het voordeel van de printer uit. Een gefreesde leest kost zo’n 110 tot 130 euro per paar, terwijl de geprinte leesten 70 tot 85 euro per paar kosten. Reden voor de orthopedische schoenmakerij om een samenwerkingsverband met het Living Lab aan te gaan.
Dagbesteding
Mogelijk kunnen ook steunzolen geprint worden. De wens is om cliënten het printen zelfstandiger te laten uitvoeren, als ontwikkeling binnen hun dagbesteding.
Speciale bekers
Ook ergotherapeuten kijken met belangstelling naar de 3D-printer; die kan bijvoorbeeld aangepast bestek of bekers printen. Dat proberen ze momenteel in België uit. Daar heeft zorgorganisatie Sint-Oda servies met een verhoogde bordrand laten printen en probeert Sint-Gerardus eveneens met studenten van de Thomas More hogeschool om speciale bekers met neusuitsparingen te printen, met tulpvormige rand (voor een goede lipsluiting), met handvaten en licht buigbaar.
“Momenteel snijden we uit bekers met handvaten een neusuitsparing, maar hierbij ontbreekt dan de tulpvormige rand. Bij de buigbare bekers met neusuitsparing die wel verkrijgbaar in de handel zijn ontbreken weer handvaten,” legt ergotherapeute Marijke Moors uit.
De 3D-geprinte bekers voldoen nog niet aan alle eisen. Handvaten en een verzwaarde bodem zijn nog uitdagingen voor de toekomst, evenals de beschikbaarheid van verschillende maten voor peuters tot volwassenen. |