Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

4 stappen bij participatieproblemen van mensen met een verstandelijke beperking

22 december 2014 Door de redactie Geen reacties

Als mensen met een verstandelijke beperking willen deelnemen aan de samenleving, lopen ze tegen allerlei drempels aan. De Vlaamse belangenvereniging Onze Nieuwe Toekomst merkte dat met hun project beleidsparticipatie en wil deze drempels aanpakken met een kaartenset met een vier-stappenplan. Daarover geven ze begin 2015 diverse workshops en een studiedag.

Je begrijpt niets van de papieren die de gemeente je toestuurt, en het blijken ook nog de verkeerde formulieren te zijn omdat ze je niet begrepen hebben. Je kan niets vinden om in je vrije tijd te doen, omdat er niet veel verenigingen zijn en je de bus niet kan nemen. Zomaar een paar problemen waar de mensen van Onze nieuwe toekomst, een Vlaamse beweging van, voor en door mensen met een verstandelijke beperking, tegenaan liepen toen ze wilden proberen mee te doen in de maatschappij.

Aanpakken
Samen met een ontwerper en de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) gingen ze op zoek hoe je participatieproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking op een creatieve manier kan aanpakken: "Wij willen niet bij de pakken blijven zitten! Wij willen niet onze ogen dichtdoen voor deze drempels tot participatie die zich voordoen in alle aspecten van het dagelijkse leven (wonen, werken, vrije tijd, relaties, geld, beleid, ...), maar wij willen ze aanpakken!"

Ze baseerden zich hierbij op Innowiz, een Engelstalige kaartenset met creativiteitstechnieken, ontwikkeld door studenten van de Universiteit Gent en Howest. Samen met mensen met een verstandelijke beperking werden de stappen die voor hen het duidelijkst waren uit deze kaarten vertaald. Met als resultaat de map Innowiz Plan P, waarbij je in vier fasen op zoek gaat naar een oplossing voor jouw probleem.

Plan P is een stappenplan met creatieve technieken dat jou helpt om iets te veranderen en te verbeteren in je omgeving. Per stap kun je kiezen uit een aantal technieken die jou het beste ondersteunen bij het bedenken en uitvoeren van ideeën:

Stap 1 Probleem benoemen: waar heb jij het moeilijk mee?
Ik heb een probleem en wil hier graag een oplossing voor vinden.
Ik zorg dat dit probleem duidelijk is voor mezelf en voor de anderen rondom mij.
Samen zoeken we hoe we dit probleem het best kunnen benoemen.

Stap 2 Ideeën bedenken: hoeveel ideeën heb jij al bedacht?
Ik nodig die mensen uit die voor mij belangrijk zijn.
Samen bedenken we zoveel mogelijk ideeën die een oplossing kunnen zijn voor mijn
probleem.
Hoe meer ideeën, hoe beter.

Stap 3 Idee kiezen: Welke oplossing past het best?
Uit de vele ideeën die we gevonden hebben, kies ik het idee die het beste bij mij en bij mijn probleem past.

Stap 4 Idee voorstellen: Hoe ga je aan de slag?
Ik vertel mijn oplossingen aan verschillende mensen rond mij.
Ik ga aan de slag: ik voer mijn oplossing uit.

Meer informatie
In januari en februari organiseert Onze nieuwe toekomst diverse workshops en een studiedag over Plan P in België. De map is te bestellen via info@ont.be of telefoon 0(032)498 / 56 96 95. De toolkit Plan P kost € 30. Mensen die recht hebben op een tegemoetkoming komen in aanmerking voor korting, door een motivatie te sturen naar info@ont.be. Meer informatie op de website van Onze nieuwe toekomst, www.planp.be of via Facebook Plan P.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!