Om ouders te ontlasten en kinderen met een zorgbehoefte de kans te geven zich te ontwikkelen, is logeerzorg een belangrijk goed. Helaas is de vraag groter dan het aanbod. Hopelijk kan het nieuwe kennisdocument ‘Van droom naar daad!’ daar verandering in brengen.
Logeerzorg is erg in trek. Niet gek als je bedenkt dat veel ouders 24/7 zorg en ondersteuning bieden aan hun kind met een zorgbehoefte. Het is fijn als zij even op adem kunnen komen, tijd voor zichzelf, voor elkaar en voor hun andere kinderen. En voor de logeerkinderen is het verblijf bij een logeerlocatie vaak leuk en het stimuleert hun ontwikkeling.
Onderzoek
Uit verschillende onderzoeken komt naar voren dat veel ouders, maar ook kinderen met een beperking, graag (vaker) gebruik zouden maken van logeerzorg, maar dat er geen mogelijkheden voor zijn. Toch is het niet onmogelijk, zo blijkt uit het kennisdocument, gemaakt in opdracht van het ministerie van VWS en ontwikkeld in samenwerking met DSP-groep, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), Stichting ZEVMB-kenniscentrum, Vereniging van Gehandicaptenzorg Utrecht (VGU) en KansPlus.
Ervaringen
In het kennisdocument staan de best practices van vijf organisaties die logeerzorg faciliteren: Halte Zomervilla, Stichting Omega, Reinaerde, Prinsenstichting en Stichting BONT. Hoe pakken zij het aan, waar vindt het plaats en hoe komen ze aan voldoende personeel voor de logeerzorg? Deze organisaties hopen dat anderen hun initiatieven oppikken en ook actief met logeerzorg aan de slag gaan. |
Ga naar het kennisdocument ‘Van droom naar daad! Zo realiseer je logeerzorg voor kinderen en jongeren’. Dit bevat eveneens geluidsfragmenten van interviews met betrokkenen.