Om de grote groep ontsporende jongeren in Amsterdam in beeld te krijgen en te helpen op het rechte pad te komen, werd zo’n 10 jaar geleden besloten tot een nieuwe aanpak: de Top600. Ondanks behandeling bleef een groot deel van deze jongeren de fout ingaan. Uit onderzoek is gebleken dat ruim de helft van deze 600 jongeren een licht verstandelijke beperking heeft, iets waarmee geen rekening is gehouden.
Presentator Jort Kelder sprak hierover op zaterdag 24 oktober in het NPO Radio 1-programma dr Kelder en Co met sociaal psycholoog dr. Menno Segeren. Segeren bracht de levensloop van deze jongeren in kaart vanuit het perspectief van de geestelijke gezondheidszorg.
Hij vertelt in de uitzending dat een groot deel van deze jongeren al op jonge leeftijd in aanraking is gekomen met jeugdzorg. Toch heeft die interventie geen effect gehad.
Segeren noemt de jongeren zowel dader als slachtoffer, “al wil ik ze niet te veel als slachtoffer neerzetten, want ze zetten zonder pardon een pistool op je hoofd als dat handig voor ze is”, vertelde Segeren aan Kelder.
Volgens de sociaal psycholoog moet er in de behandeling meer rekening worden gehouden met het feit dat veel van deze jongeren een licht verstandelijke beperking hebben. Waarschijnlijk zijn ze in het verleden op een te hoog niveau aangesproken, heeft men ze overschat. |
Beluister de uitzending van radioprogramma dr Kelder en Co op NPO Radio 1 online terug