Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Aantal jonggehandicapten groeit sterk

10 april 2007 Door de redactie Geen reacties
Meer gemeenten sturen jongeren vanuit de bijstand door naar de Wajong. In vier jaar is de instroom van jongeren in de Wajong met veertig procent gestegen.

De Wajong is een arbeidsongeschiktenregeling voor jongeren vanaf 17 jaar. Slechts een kwart werkt naast een uitkering.  

Arbeidsongeschikt
Omdat de gehandicapte jongeren geen arbeidsverleden hebben, is het extra moeilijk hen te (re)integreren naar een betaalde baan. Verder blijken veel Wajongers uit de Bijstand te komen. Van 2002 tot 2006 is de totale Wajong-populatie met vijftien procent gegroeid van 134.220 naar 155.860 mensen.

Wie als arbeidsongeschikte jongere een Wajong-uitkering krijgt, houdt deze zolang de arbeidsongeschiktheid voorduurt, uiterlijk tot het 65ste jaar. De Wajong is aantrekkelijker dan de bijstand, vooral vanwege het minder stringente controleregime. De stijging van de instroom van Wajongers gaat volgens het UWV overigens gepaard met een verandering in de samenstelling ervan: meer mannen en meer jongeren met psychische problemen.

Divers

De CG-raad wijst nog op andere oorzaken voor de gestage stijging van de instroom van Wajongers. De groep is zeer divers, van licht tot zwaar lichamelijk gehandicapten en verstandelijk- en meervoudig gehandicapten tot mensen met een psychische aandoening.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!