Regisseur Milo Rau heeft samen met het Vlaamse Theater Stap, een Vlaams gezelschap voor acteurs met een verstandelijke beperking, een bijzondere voorstelling gemaakt gebaseerd op het werk van markies de Sade en een film van Pasolini: De laatste generatie, of de 120 dagen van Sodom. | Foto Tony Suter
Markies de Sade schreef in 1785 ‘De 120 dagen van Sodom’, een verhaal over rijke kasteelheren die een groep jongeren onderwerpen aan hun sadistische genoegens. Dit verhaal werd in 1975 door Pasolini verfilmd als ‘Salò, of de 120 dagen van Sodom’, waarbij de setting wijzigde naar de laatste dagen van het fascistische regime van Mussolini.
Wat is normaal?
In de voorstelling van Rau ondervragen vier acteurs zonder verstandelijke beperking hun collega's van Theater Stap. Wat vinden we normaal en wat niet? En waarom prediken we alles wat divers is, wat anders is, wat afwijkend is, terwijl we tegelijkertijd alles onderdrukken wat niet aan de norm voldoet? Wat doen we in onze maatschappij met mensen die niet perfect zijn, maar van de norm afwijken? Gaandeweg de voorstelling verandert de vraagstelling in een even pervers als sadistisch spel.
Tijdens een zwangerschap kun je besluiten tot een abortus als de foetus bijvoorbeeld het syndroom van Down heeft. Is dit de laatste generatie van mensen met een beperking? Zijn wij misschien de echte fascisten? Dat is de boodschap die Rau zijn publiek meegeeft. |
De voorstelling is niet geschikt voor gevoelige kijkers; toegang vanaf 15 jaar. De première is op 5 november om 16.00 uur in Luik. Kijk voor de speellijst op de website van Theater Stap.