Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Actieplan tegen agressie in de zorg

26 maart 2012 Door de redactie Geen reacties

Ministers Schippers (Vws), Opstelten (Veiligheid en justitie) en Spies (Binnenlandse zaken) en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (Vws)hebben een gezamenlijk actieplan 'Veilig werken in de zorg' opgesteld. De komende jaren wordt 6,4 miljoen euro uitgetrokken om agressiviteit in de zorg tegen te gaan.

Een groot deel van het geld is gereserveerd voor zorginstellingen die met concrete plannen komen om agressie en geweld tegen te gaan. Volgens minister Schippers van Vws kan het in extreme gevallen gerechtvaardigd zijn om de zorgverlening te staken. 'Het is onacceptabel dat zorgverleners in direct gevaar verkeren. Er moet een scherpere lijn getrokken worden. Om die reden is het belangrijk om het staken van de zorgverlening serieus te overwegen, hier in de organisatie over te spreken en hulpverleners te steunen als zij te maken hebben met agressie en geweld.'

Grenzen
Medewerkers moeten volgens het actieplan een agressie-incident altijd melden bij hun werkgever. Daarom moeten voor iedere zorgsector duidelijke normen worden gesteld over wat acceptabel is en wat niet meer. In gevallen waar een juridische aanpak wordt ingezet, moet de werkgever aangifte doen bij de politie en schade verhalen. De aangiftes moeten serieus worden opgepakt, ook als de dader een patiënt is. De politie moet altijd assistentie te verlenen in het geval van agressie en geweld tegen zorgverleners. Als de situatie zich daarvoor leent, past het om gebruik te maken van snelrecht.

Scholing
Ondanks alle maatregelen is agressie en geweld helaas niet altijd te voorkomen, schrijven de bewindslieden. Daarom moeten zorgverleners in hun basisopleiding al beter worden geschoold om op een professionele wijze met agressie te kunnen omgaan. Een deel van het geld voor het actieplan wordt uitgetrokken om ook huidig personeel te trainen.

Pistool ligt klaar
In het actieplan staan verschillende voorbeelden genoemd van agressie tegen hulpverleners. Uit de gehandicaptenzorg de volgende: Een cliënt heeft een gedragsstoornis, en vertelt zijn hulpverlener dat hij zijn pistool heeft klaarliggen voor hem. De afspraak in de instelling voor gehandicaptenzorg is: elke mogelijke dreiging is serieus. Dus de instelling doet aangifte bij de politie. Daarbij worden privacy- en geheimhoudingsafspraken genegeerd. Aandachtspunt bij de aangifte is de te verwachten reactie van de politie richting de cliënt. Op grond van de wet wapens en munitie mag de politie een inval doen. Het kabinet neemt wapenbezit hoog op. De politie heeft in dit geval dan ook veel bevoegdheden. Bij verdenking van bezit van een illegaal wapen wordt in de meeste gevallen een inval gedaan door een speciaal getraind rechercheteam.

Lees het actieplan op de site van het ministerie van Vws

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!