Als je een ernstig ziek kindje hebt dat uitzichtloos en ondraaglijk lijdt, wil je het liefst dat het zonder onnodige doodsstrijd menswaardig kan overlijden. Deze actieve levensbeëindiging wordt nu ook voor kinderen tussen de 1 en 12 jaar mogelijk, zo heeft het kabinet besloten.
Vooral kinderartsen pleiten al jaren voor deze regeling, die er wel is voor kinderen vanaf 12 jaar – zij vallen onder de euthanasiewet. Het is een politiek gevoelig onderwerp, omdat het om wilsonbekwame kinderen gaat. Het kabinet heeft nu besloten dat levensbeëindiging alleen mogelijk is wanneer dit voor arts en ouders het enige redelijke alternatief is om uitzichtloos en ondraaglijk lijden van het kind te stoppen.
Tot dusver hadden artsen palliatieve sedatie tot hun beschikking voor deze kinderen. Of ouders konden afzien van verdere behandeling, waardoor ook medicatie stopte. Als laatste was er de keuze voor versterving: stoppen met het toedienen van voeding en drinken.
Deze keuzes kunnen ervoor zorgen dat de dood eerder intreedt, maar dan nog kan het dagen tot weken duren. Iets dat vooral ouders bij ondraaglijk lijden van hun kind niet willen.
Volgens minister Ernst Kuipers van VWS gaat het om een heel kleine groep kinderen, zo’n vijf tot tien kinderen per jaar. |