Dankzij onlangs toegekende subsidie is het vierjarige onderzoeksproject LEEV! op 3 november van start gegaan. In dit project werken kennis-, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en gehandicaptenzorgorganisaties samen aan een gepersonaliseerde integrale leefstijlinterventie voor mensen met een verstandelijke beperking: GLI-VB.
Wanneer je in de gehandicaptenzorg werkt, weet je dat mensen met een verstandelijke beperking vaak minder bewegen, ongezonder eten en meer gezondheidsproblemen hebben dan de reguliere bevolking. Cliënten hebben voor een gezondere leefstijl bijna altijd ondersteuning nodig van zorgprofessionals die weten wat goed voor hen is.
Maar het vormgeven en borgen van leefstijlondersteuning in de gehandicaptenzorg is complex. Er zijn veel professionals bij betrokken uit diverse disciplines, er ontbreekt een gepersonaliseerde integrale aanpak (GLI) en juiste randvoorwaarden zoals helder beleid en digitale ondersteuning ontbreken vaak. Daar wil LEEV! GLI-VB verandering in brengen, zodat zorgprofessionals op maat effectieve leefstijlondersteuning kunnen bieden aan cliënten en hun familie en begeleiders.
De LEEV! GLI-VB wordt ontwikkeld binnen vier werkpakketten, waarbij één werkpakket zich specifiek richt op de nodige randvoorwaarden.
In een artikel uit juli 2022 op klik.org gaf Aly Waninge, lector Participatie en Gezondheid bij mensen met een verstandelijke en visuele beperking en betrokken bij het onderzoeksproject, aan dat de leefstijlinterventie in het eerste jaar wordt ontwikkeld. In de drie jaren daarna wordt de GLI-VB getoetst op haalbaarheid en effectiviteit. |