Nu mensen met het syndroom van Down langer leven dan ooit, hebben nationale gezondheidsinstituten in de Verenigde Staten een nieuw onderzoeksplan gepresenteerd over de genetische aandoening. In het plan worden de onderzoeksresultaten van de afgelopen jaren samengevat. En er worden nieuwe wetenschappelijke onderzoeksdoelen gesteld. Daarbij ligt veel meer nadruk op latere levensfasen dan in het eerdere plan. Het rapport is de eerste herziening sinds in 2007 het oorspronkelijke Down syndroom onderzoeksplan werd opgesteld.
Veel hogere levensverwachting
De gemiddelde leeftijd van mensen met het syndroom van Down is sinds 1960 enorm gestegen. De levensverwachting is nu ruim vier maal zo hoog als een halve eeuw geleden. De opstellers vinden dat er aanleiding genoeg is om veel onderzoek te doen naar veroudering en verouderingsverschijnselen. Niet alleen zijn er nu veel meer oudere mensen met Down syndroom bij wie onderzoek kan worden gedaan, ook de behoefte aan behandeling, beleids- en begeleidingsadviezen is enorm gegroeid.
Ziekte van Alzheimer
Zo komt bij mensen met Down de ziekte van Alzheimer veel meer voor dan bij anderen. Het chromosoom waarvan mensen met Down er drie heeft, wordt ook in verband gebracht met de ziekte van Alzheimer. Onderzoek onder deze patiëntengroep zou veel kennis kunnen opleveren over de ziekte als zodanig.
Andere kwalen
Er is meer kennis nodig over bijzondere veranderingen bij oudere mensen met Down, er moet onderzoek worden gedaan naar mogelijke behandeling, begeleiding en beleid. Verder moet er onderzoek komen naar verwante afwijkingen als Alzheimer, erfelijke hartkwalen, gehoor- en gezichtsproblemen, voedingsziekten, schildklieraandoeningen en immuniteitsverstoringen, allemaal kwalen die bij mensen met Down syndroom vaak voorkomen.
350 onderzoeken
Volgens het rapport zijn sinds de eerste versie uit 2007 350 onderzoeksverslagen gepubliceerd over onderwerpen die met het syndroom van Down samenhangen.
Download hier het Down syndroom research plan.