Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Angststoornissen behandelen met virtual reality

19 oktober 2016 Door de redactie Geen reacties

Virtual reality verkort de behandeling van mensen met angststoornissen en is goed in te zetten bij een empathietraining. Daarom hebben twintig zorgorganisaties uit de ouderenzorg, ggz en gehandicaptenzorg een nieuw online Virtual Reality-platform gelanceerd.

Een miljoen Nederlanders kampen met angststoornissen. Dit percentage stijgt naar verwachting met nog eens 20 procent de komende jaren. Angststoornissen vallen onder een van de vijf meest voorkomende ziektelasten in Nederland. Behandeling kost jaarlijks meer dan 600 miljoen euro. Een bedrag dat los staat van de maatschappelijke kosten.

Gebruik van Virtual Reality (VR)-therapieën kan ertoe bijdragen dat een behandeling met 30 tot 40 procent korter duurt. Op de site van het Virtual Reality-platform Vrendle staan 360 graden video’s voor de behandeling van angststoornissen en empathietraining. Zo zijn er inmiddels VR-therapieën voor pleinvrees, angst voor de dokter, de tandarts, lift, bus en supermarkt. Meer therapieën volgen.

Virtual Reality exposure therapie, oftewel Vret, is niet nieuw. Eerder onderzoek aan de Universiteit wees uit dat het een effectieve behandelmethode is voor cliënten met angststoornissen. Dankzij de enorme ontwikkeling van 360 graden film en de ontwikkeling van geschikte VR-brillen zijn VR-behandelingen nu betaalbaar geworden en te vertalen naar de zorg.

Meer informatie over het platform en de deelnemende organisaties op www.vrendle.nl.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!