Apotheken maken zich grote zorgen om klanten die niet (goed) kunnen lezen. Ze willen de informatie over medicijnen beter op hen afstemmen, om te voorkomen dat geneesmiddelen verkeerd worden gebruikt.
Tien procent van de Nederlandse bevolking is laaggeletterd. Het gaat om mensen die niet kunnen lezen, of die de Nederlandse taal niet begrijpen. 30% tot 40% van de bevolking neemt zijn medicijnen niet, of niet goed in.
Gebrek aan therapietrouw
Gebrek aan therapietrouw (het blijven innemen van medicijnen) komt voor in alle lagen van de bevolking, maar is onder laaggeletterden en mensen die de Nederlandse taal niet beheersen, veel hoger. Deze patiënten begrijpen de mondelinge en gesproken informatie die bij de medicijnen wordt geleverd, niet. Zij weten niet waarom ze het geneesmiddel moeten innemen, wat het effect ervan is, of wat de eventuele bijwerkingen zijn. Ook hebben deze patiënten grote moeite met het correct innemen van de medicijnen, met veranderingen (kleur, vorm) van het medicijn, met het juiste tijdstip van innemen, en met de juiste dosering.
Laagdrempelig
Voorzitter van de apothekersorganisatie Knmp Rik van der Meer maakt zich er grote zorgen over: "Zonder extra aandacht hebben deze patiënten het heel moeilijk. De apotheek is laagdrempelig, daar komen patiënten vaak het eerst naar toe met vragen over hun gezondheid. We gaan het personeel in de apotheken helpen om laaggeletterde patiënten de juiste zorg te bieden."
Beter communiceren
De apothekersorganisatie zal tussen nu en 2018 de farmaceutische richtlijnen aanpassen, en praktische methodes ontwikkelen zodat heet personeel in de apotheek beter met laaggeletterde klanten kunnen communiceren. Apotheken krijgen checklists om het sneller te zien als een klant teksten niet (goed) begrijpt. En er komen handreikingen om op maat te communiceren met laaggeletterde klanten. Doel is dat die de medicijnen op de juiste manier gaan gebruiken.
Lees meer op de site van de apothekersorganisatie knmp.