Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

App en film over licht verstandelijke beperking en verslavingszorg

7 mei 2019 Door de redactie Geen reacties

Wat moet je als begeleider weten over cliënten met een licht verstandelijke beperking die middelen gebruiken? En wat kun je voor hen doen? Cordaan ontwikkelde samen met Jellinek de webapp ‘Gebruik en verslaving LVB’. Het Kennisplein Gehandicaptensector maakte daarnaast een film over de samenwerking tussen LVB- en verslavingszorg.

De app bevat heel veel informatie, filmpjes, instructies, verwijzingen naar andere website en testen, signaleringslijsten en een functieanalyse. Je kunt de webapp vinden via https://gebruik-en-verslaving-lvb.cordaan.nl/. De app is te gebruiken op computer, smartphone en tablet. Hoewel de app bedoeld is voor begeleiders, zijn veel onderdelen ook samen met de cliënt te bekijken.

Samenwerking
Niet alleen Cordaan is met het onderwerp middelengebruik bezig. Ook het Kennisplein Gehandicaptensector vond het een goed moment om aandacht aan het onderwerp te besteden. Volgens het Kennisplein komen mensen met een verstandelijke beperking relatief vaak in de problemen door hun alcohol- of drugsgebruik. Zowel de gehandicapten- als de verslavingszorg heeft de uitdaging om goede preventie, begeleiding, zorg en behandeling te bieden aan deze groep. Maar bestaande kennis hierover is veelal gefragmenteerd beschikbaar en niet overal in de juiste vorm.

Het was voor het Kennisplein de aanleiding om samen met Centrum Verslaving & LVB, Aveleijn en Ambiq een korte film te maken, waarin een psychiater, GZ-psycholoog, begeleider en twee cliënten aan het woord komen over de noodzakelijke samenwerking tussen LVB- en verslavingszorg. Bekijk de film (ruim 8 minuten). 

Handreiking
Daarnaast is er in april ook nog een handreiking verschenen over Middelengebruik en verslaving bij mensen met een licht verstandelijke beperking. In de handreiking lees je over beschikbare methodieken en interventies voor het signaleren, bespreekbaar maken, in kaart brengen en behandelen van middelengebruik en verslavingsproblematiek specifiek gericht op jongeren en volwassenen met een LVB. De handreiking is ontwikkeld door de Academische Werkplaats Kajak, voor betere zorg voor kinderen, jeugdigen en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking (LVB) en psychische problematiek. |

Meer weten over hoe je middelengebruik en verslavende gewoonten bij mensen met een licht verstandelijke beperking signaleert en bespreekbaar maakt? Kom naar de Klik studiedag Verslaving op 14 juni, zie www.klik.org/events/verslaving.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!