Veel cliënten ervaren stress, zagen de begeleiders van De Haardstee. Dat thema zijn ze met cliënten gaan bespreken. Zou technologie hen hierbij kunnen helpen? Na zorgvuldig onderzoek samen met cliënten koos De Haardstee voor de SignaLEREN-app. Daarmee kunnen cliënten zelf hun stress verminderen. Hoe kwam De Haardstee tot deze keuze? Projectleider Krista van de Voort vertelt.
“De Haardstee is een kleine organisatie voor mensen met een licht verstandelijke beperking en/of een psychische beperking zoals ASS”, vertelt Krista van der Voort van De Haardstee. “Zij hebben vaak te maken met stress en spanning, meer dan mensen die niet in die doelgroepen vallen. Begeleiders vroegen zich af of zorgtechnologie daar misschien bij zou kunnen helpen. Daarom deden we mee met het project Innovatie-impuls. Vandaaruit kregen we hulp van Kiyomid van der Veer, technologie-adviseur van Vilans.”
Samen onderzoeken
De zoektocht naar technologie begon dus met een thema: stress. “Begeleiders zijn dat met cliënten verder gaan onderzoeken. We wilden daarvoor een speciale bijeenkomst organiseren, maar corona gooide roet in het eten. Daarom hebben begeleiders doorgevraagd op het thema als ze met cliënten en naasten in gesprek waren. Ze hebben met jonge en oudere cliënten gepraat, zelfstandig wonend en op locatie. Op die manier is veel informatie opgehaald over wat stress met hen doet. ‘Mijn hoofd raakt helemaal vol’, zei een cliënt.”
Martijn was een van de cliënten die meepraatte in de projectgroep
Na de gesprekken werd een aantal cliënten gevraagd om in de projectgroep te komen. Martijn was één van hen. Hij wilde wel meepraten. “Wat ik moeilijk vind is beslissingen nemen”, vertelt hij. “Als ik bijvoorbeeld een rekening moet betalen en ik weet niet precies hoe, kan ik helemaal vastlopen. De emoties blokkeren me. Ik wilde dan ook best een app die mij zou helpen rustig te worden bij stress.”
Apps uitproberen
De Haardstee was blij met input van mensen zoals Martijn. “Cliënten kunnen heel goed aangeven tegen welke problemen ze aanlopen, wat het leven voor hen moeilijk maakt,” aldus Krista. “Zo was er een cliënt die met zijn broer naar de tandarts zou gaan. De broer was vijftien minuten te laat. Dan loopt bij de cliënt de stress snel op. Als je daarop kunt inspelen met technologie is dat heel waardevol. Een app die helpt om de stemming te sturen bijvoorbeeld.”
De zorgvraag was dus duidelijk. Maar hoe kies je dan de technologie die daarbij kan helpen? Kiyomid van der Veer was vanuit Innovatie-impuls bij de projectgroep aangesloten. Zij hielp De Haardstee bij de keuze. “We hebben vanuit Vilans en Academy Het Dorp een longlist gemaakt van alle technologie die stress kan helpen verminderen. Daarna hebben we de technologie onderzocht en de bedrijven die erachter zitten. Twee apps bleven over. Deze zijn we gaan uitproberen in de projectgroep. Ook hebben begeleiders ze aan cliënten laten zien.”
Meer eigen regie
Uiteindelijk koos De Haardstee voor de SignaLEREN-app. “De SignaLEREN-app helpt je om je beter te voelen,” aldus Kiyomid. “Als je in de app aangeeft dat je je niet zo goed voelt, kan je een leuk filmpje kijken of naar het geluid van de zee luisteren. Of je krijgt een tekst als: Haal even diep adem. De cliënt kan zelf instellen wat hij of zij fijn vindt. Bovendien kun je ook eigen filmpjes toevoegen, bijvoorbeeld van je ouders die iets tegen je zeggen. De app is door een aantal cliënten getest. Zij vonden hem erg fijn.”
Inmiddels wordt de app in de hele organisatie ingezet. Cliënt Isabel gebruikt hem veel. Ze vindt het prettig dat ze zelf kan kiezen wat in de app staat. “Als ik me niet fijn voel of me verveel, ga ik foto’s kijken en muziek luisteren.”
Isabel vindt dat de app haar helpt. “Ik merk dat ik minder vaak boos word.” En ook de begeleiders zien het verschil. “Begeleiders zien hoe deze app de cliënten meer eigen regie geeft”, aldus Kyomid. “En dat dankzij zorgvuldig onderzoek, samen met cliënten. | Tekst Vilans Fotografie Koraal, De Haardstee en Vilans
Innovatie-Route
Innovatie-impuls is onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS. Organisaties die zorgtechnologie willen inzetten, krijgen hulp van Vilans en Academy Het Dorp. Zij helpen bij de vier fasen van de invoering van de technologie: verkennen, uitproberen, voorbereiden en in gebruik nemen. Dat heet ook wel ‘Innovatie-Route’. Deze Innovatie-Route wordt binnen de Innovatie-impuls verder uitgewerkt. Vanaf juni 2022 is de eerste versie van de Innovatie-Route beschikbaar voor alle zorgorganisaties die technologie willen inzetten. Kijk op www.kpgs.nl/volwaardig-leven/innovatie-impuls.
De SignaLEREN-app is ontwikkeld door Koraal, een organisatie voor zorg, onderwijs en arbeid voor mensen met een beperking en complexe gedrags- en/of psychiatrische problemen. Lees meer over de app op www.koraal.nl/extra-informatie/aanbod/signaleren.