Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Arbeidskansen met IPS-aanpak voor mensen met licht verstandelijke beperking

31 juli 2024 Redactie Klik Geen reacties

In de GGZ wordt IPS – Individuele Plaatsing en Steun – succesvol ingezet om mensen aan betaald werk te helpen. Zou IPS ook geschikt zijn voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking? Dat heeft Movisie op verzoek van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) onderzocht. De uitkomst: IPS biedt beslist kansen voor de doelgroep LVB.

Movisie geeft aan dat de inzet van IPS bij mensen met een licht verstandelijke beperking loont, al vergt het wel een intensievere begeleiding dan IPS voor mensen uit andere groepen. Enerzijds komt dat doordat de begeleiding van de deelnemers meer tijd vraagt en anderzijds kost de verbinding met het netwerk van deelnemers ook meer tijd. Vaak werken de hulpverleners van de deelnemers meer verspreid, op meerdere locaties en bij verschillende organisaties.

Maar overall werkt IPS dus wel bij mensen met een licht verstandelijke beperking. Wat is IPS dan precies? Het is een aanpak om mensen te ondersteunen bij het vinden en behouden van betaald werk. Met dat werk wordt zo snel mogelijk gestart; pas daarna bekijkt men wat er nodig is aan training of werkaanpassing. Een ander kenmerk is het geïntegreerd aanbieden van arbeidsbegeleiding en ggz-hulp. IPS zou voor de doelgroep LVB verder ontwikkeld moeten worden, zo adviseert Movisie.

Bij Cordaan werkt met al langer met een IPS-team. In het rapport van Movisie ‘IPS voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Waarom niet?’ gaat men uitgebreid in op hoe de IPS-coaches van Cordaan werken aan de aandachtspunten:

  • tijd nemen en geduld hebben
  • snel bereikbaar zijn,
  • het netwerk betrekken en
  • vertrouwen kweken.  |

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!