Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Armoede sluit mensen met beperkingen uit

26 april 2013 Door de redactie Geen reacties

Armoede leidt bij mensen met beperkingen vaak tot sociale uitsluiting. Terwijl het voor hen toch al moeilijk is om mee te doen aan de samenleving. Mensen gaan niet meer naar een verjaardag, omdat er geen geld is voor een cadeautje. Ze nodigen geen vrienden uit, omdat ze geen geld hebben voor iets lekkers bij de koffie of een glaasje wijn of bier. Een onderzoek naar armoede in deze groep burgers heeft een website opgeleverd met tips over geldzaken van mensen met beperkingen.

Zelf zeggen mensen met beperkingen dat ze veel stress ervaren en dat het steeds moeilijker voor hen wordt om een 'goed' leven te leiden. Met deelname aan de samenleving houden zij zich al helemaal niet meer bezig.

Kalliope Consult, Vilans en Inclusie.nu hebben het afgelopen jaar verkennend onderzoek uitgevoerd naar armoede bij mensen met beperkingen. Het rapport van dit onderzoek  is nu verschenen. De centrale vraag van het onderzoek was welke gevolgen armoede heeft voor deelname aan de samenleving. Armoede is een complex probleem. Mensen met beperkingen lopen extra risico's. "Sommige factoren hebben met de persoon zelf te maken, bijvoorbeeld het ontbreken van vaardigheden om zelfstandig een financieel huishouden te voeren. Er wordt in de samenleving onvoldoende rekening gehouden met mensen die niet kunnen meekomen in de 'mainstream'. Een omgeving die continu verandert, nieuwe en aanvullende wetgeving invoert, heeft een stapelend effect op de inkomenspositie van mensen met beperkingen," concludeert Martin Schuurman van Kalliope Consult, één de onderzoekers.

Website
De onderzoekers hebben het initiatief genomen voor de website www.meedoenmetweiniggeld.nl. Er staan handige tips op en informatie over geldzaken. Van geldzaken regelen, tot het omgaan met schulden en meedoen met weinig geld.

Gemeente
Daarnaast doen de onderzoekers tal van aanbevelingen. Zo pleiten zij voor structurele ondersteuning vanuit de gemeente, met als doel te voorkomen dat mensen in de schulden raken. Zoals: toegankelijke informatie met tips en verwijzingen, training in het omgaan met geld en hulp bij inkomensbeheer en schuldhulpverlening. Ook kunnen gemeenten mensen met weinig geld helpen om toch mee te doen in de samenleving, bijvoorbeeld door hen gelegenheid te geven om gratis naar theater of museum te gaan.

Ondersteuningsplan
Een andere aanbeveling is dat zorgaanbieders meer aandacht besteden aan armoedeproblematiek en daar ondersteuning bij bieden. Dat kan bijvoorbeeld door geld en inkomen een vast onderdeel te laten zijn van begeleidingsgesprekken en ondersteuningsplannen.

Armoede bij mensen met beperkingen. Door Martin Schuurman, Hans Kröber en Manon Verdonschot.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!