Het gebruik van de Ass-wijzer heeft invloed op hoe gedragsdeskundigen hulpverleners adviseren bij de beeldvorming over en ondersteuning van mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Tot die conclusie komt gedragsdeskundige Tineke van der Veer, één van de ontwerpers van de Ass-wijzer. Zij promoveert in Groningen op onderzoek naar de methode.
De Ass-wijzer gaat ervan uit dat iedereen, ook mensen met autisme, zijn leven op zijn eigen manier probeert te ordenen. Voor mensen met autisme zal dat vaak een 'leven in chaos' zijn. De Ass-wijzer helpt gedragsdeskundigen en begeleiders die eigen ordening van de cliënt in kaart te brengen, te analyseren en te waarderen. Met de aldus opgedane kennis kun je vervolgens bepalen hoe je de persoon het beste ondersteunt om zijn leven op orde te krijgen, en zich verder te ontplooien en zich te ontwikkelen. Een op de persoon afgestemde begeleiding heeft namelijk veel meer kans van slagen dan een begeleiding die alleen op zijn stoornis is afgestemd.
Coping
Van der Veer onderzocht welk effect de Ass-wijzer heeft als gedragsdeskundigen hem inzetten bij mensen met autisme en een matige of ernstige verstandelijke beperking. Daarbij besteedde ze vooral aandacht aan het effect van de Ass-wijzer op:
Haar conclusie is dat de Ass-wijzer aantoonbaar invloed heeft op de manier waarop gedragsdeskundigen begeleiders adviseren bij de beeldvorming en de ondersteuning.
Lees meer op de site over de Ass-wijzer.