In de beeldvorming van autisme gaat het nog te vaak mis. Of er is sprake van een defect of een soort van geweldige superkracht. Maar de waarheid ligt in het midden en nog steeds lopen er veel mensen met autisme vast in de samenleving. Het boek 'Minder stress, minder autisme - Plan C' gaat hierover en verschijnt zeven jaar na ‘Plan B, een vernieuwende handreiking voor autisme en communicatie’.
De auteurs van de boekenserie over stress en autisme zijn werkzaam bij De AutismeAcademie Nederland, het trainingsbureau op het gebied van autisme. Auteur Marjon Kuipers is onder meer als mediator gespecialiseerd in autisme gerelateerde zaken. Saskia Buma heeft de Stichting Raeger Amsterdam, een centrum voor kinderen met autisme die nog niet naar school kunnen, mede opgezet.
In hun nieuwste uitgave ‘Plan c’ schrijven zij dat oude reguliere kennis over autisme niet meer voldoende en vaak niet meer gepast is. Niet voor ouders, niet voor professionals in zorg en onderwijs en in de laatste plaats niet meer voor mensen met autisme.
Wat autisme nu precies is, is nog steeds niet bekend. Maar mensen met autisme hebben met elkaar gemeen dat de mate van stress-gevoeligheid over het algemeen hoger ligt dan bij mensen zonder autisme.
Kennis als basis
Gezondheid en autisme zijn in een wankel evenwicht, maar er kan iets gedaan worden om fysieke en mentale klachten te verlichten. Volgens de auteurs is het topsport om die balans te houden. En het helpt niet om alleen dat te verhelpen waar jij of je omgeving last van heeft. De basis is kennis, onder andere over leefstijl.
Darmen
Er is in onderzoek aangetoond dat bij kinderen met autisme de waarden van bepaalde neurotransmitters anders zijn. Zo is bijvoorbeeld het aantal glutamaatmetabolieten in de darm verhoogd. En omdat er een sterke verbinding is tussen darmen en hersenen heeft dat gevolgen. Onze darmen hebben een eigen immuunsysteem, zijn erg gevoelig voor stress en reageren snel op prikkels.
Slaap
Daarnaast is bekend dat veel mensen met autisme problemen hebben met slapen. Het is ook wel weer logisch dat in tijden van stress de slaap niet wil komen. Immers voor je brein dreigt er gevaar en houdt je waakzaam. Er ontstaat een vicieuze cirkel, want de slechte nachtrust zorgt voor uitputting en ook dat brengt je systeem in gevaar.
Niet alles is op te lossen. Autisme gaat niet weg. Maar wil je meer leren over de werking van het lichaam en autisme, over leefstijl, de invloed van neurotransmitters, maar ook de opgelegde norm binnen de hulpverlening? Dan geven de auteurs in dit boek een schat aan informatie. | AMK
Plan C. Minder stress, minder autisme. Door Marjon Kuipers en Saskia Buma. Uitgeverij SWP, prijs € 32.