Neonatologen willen wettelijk meer mogelijkheden hebben om het leven van ernstig gehandicapte pasgeborenen actief te beëindigen.
Kinderarts Eduard Verhagen zegt in de Volkskrant van 19 januari namens de Nederlandse vereniging voor kindergeneeskunde dat veel artsen niet meer durven overgaan tot het actief doden van ernstig gehandicapte baby's. In plaats daarvan laten ze een kind 'versterven'. Ze staken alle levensverlengende handelingen, waardoor de baby uiteindelijk de hongerdood sterft. Dat kan soms wel weken duren.
Actieve levensbeëindiging mag volgens de richtlijnen alleen op het moment dat een kind ondraaglijk en uitzichtloos lijdt. Dat gebeurt ook. Bij kinderen die niet op dit moment lijden, maar in de toekomst wel volgens de artsen, mag dat niet. De kinderartsen willen dat de richtlijnen worden verruimd tot kinderen van wie ze verwachten dat ze in de toekomst als gevolg van hun handicap uitzichtloos gaan lijden.
Actieve levensbeëindiging kwam voor 2007 15-25 keer per jaar voor. Sinds de instelling van een commissie die gevallen moet beoordelen zijn er geen meldingen meer gedaan.