In de afgelopen jaren zijn heel veel bankfilialen gesloten, waardoor mensen steeds meer aangewezen zijn op digitaal bankieren. Maar daar kan niet iedereen mee overweg, zo blijkt uit onderzoek door De Nederlandsche Bank. Daarom gaan verschillende banken klanten helpen die moeite hebben met digitale dienstverlening.
Het zijn niet alleen ouderen of mensen met een verstandelijke beperking die problemen hebben om hun bankzaken digitaal te regelen. Ook laaggeletterden en mensen met een migratie-achtergrond die de taal nog niet goed beheersen, vinden digitaal bankieren ingewikkeld.
Belangenorganisatie Ieder(in) vindt dat men moet voorkomen dat mensen afhankelijk van anderen worden voor hun bankzaken. Het uitgangspunt van het VN-verdrag Handicap is dat je zelfstandig je leven kunt leiden en daar vallen bankdiensten ook onder. Ook De Nederlandsche Bank spreekt haar zorgen uit dat steeds meer mensen buitengesloten worden door de toenemende digitalisering.
In antwoord hierop hebben ABN Amro, ING, Rabobank en de Volksbank aangegeven dat zij klanten die moeite hebben met digitale dienstverlening extra gaan helpen. De banken garanderen dat deze mensen gebruik kunnen blijven maken van niet-digitale basisbankdiensten, zolang dat nodig is. Ook andere banken kunnen bij dit initiatief aansluiten. Er wordt onder meer een routekaart gemaakt waarop mensen eenvoudig kunnen zien welke hulp beschikbaar is en hoe ze in contact komen met hun bank. |