Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bedrijfsopvangteam Koraal ondersteunt collega’s na ingrijpende gebeurtenis

9 juli 2019 Door de redactie Geen reacties

De drie Limburgse regio’s van zorgorganisatie Koraal hebben een bedrijfsopvangteam opgezet om collega’s op te vangen na een ingrijpende gebeurtenis. Dit team is er voor iedere Koraal-medewerker, van schoonmaker tot receptionist, van verzorgende tot arts. “Wij oordelen niet. Wij zijn er om naar iemands verhaal te luisteren en te helpen.”

Dit zegt Desirée van Lottum, medewerker dagbesteding bij Uniek in Maasbracht en lid van het bedrijfsopvangteam (BO-team). Samen met Mario Verhoeven en Loes Pouls, ook leden van het team, vertelt ze op de website van Koraal waarom het zo belangrijk is om je verhaal kwijt te kunnen.

Draagkracht
Iedereen die in de gehandicaptenzorg werkt, maakt wel eens iets ingrijpends mee. Voor sommigen is dit zelfs dagelijkse kost. Dit hoeft niet per se agressie te zijn. Ook het ernstig lijden of het onverwacht sterven van een bewoner kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor iemand. Op de een heeft dit weinig impact, op de ander heel veel. “Het zegt niets over je competenties of dat je het werk niet aankunt, het zegt meer over je draagkracht”, zegt teammanager Maasveld Mario Verhoeven.

Niet normaal
Desirée stelt dat medewerkers vaak denken dat het erbij hoort, maar je hoeft het beslist niet normaal te vinden. Veel mensen gaan over hun eigen grenzen heen en slikken wat een cliënt hun fysiek of verbaal aandoet. Het kan leiden tot slecht slapen, piekeren, nerveus zijn of snel emotioneel worden. Een gesprek kan vaak helpen om zaken in perspectief te zetten.

Lous Pouls, hoofdwacht bij Op de Bies werkt met allerlei doelgroepen met complexe gedragsproblemen, die functioneren op het niveau van 0 tot 4 jaar. Ze maakte ook ingrijpende situaties mee. “Keel dichtknijpen, bijten, proberen een vork in je rug te steken. Het is belangrijk dat je dan je verhaal kwijt kunt. Thuis, maar ook op het werk.”

Werkwijze
Het BO-team werkt als volgt:
-          Medewerkers die behoefte hebben aan de gesprek kunnen een mail sturen.
-          Binnen 72 uur worden zij teruggebeld voor een afspraak.
-          Het vertrouwelijke gesprek vindt plaats met een bekende of juist een onbekende.
-          Het BO-team oordeelt niet, maar luistert en helpt.
-          Na 2 en 6 weken is er een vervolggesprek, tenzij iemand daar geen behoefte aan heeft.
-          Als er meer ondersteuning nodig is, wordt een doorverwijzing besproken.   |

Lees meer over het bedrijfsopvangteam op de website van Koraal

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!