Een 18-jarige licht verstandelijk gehandicapte jongen zit al drie jaar aan de muur van zijn kamer vastgeketend. Beelden hiervan in de uitzending van televisieprogramma Uitgesproken gisteravond hebben een discussie veroorzaakt over de rol van de Inspectie. Pvda-er Wolbert heeft een spoeddebat aangevraagd.
In het programma Uitgesproken EO waren de beelden zien van de 18-jarige Brandon van Ingen in gehandicapteninstelling 's Heeren Loo in Ermelo. In 2007 besluit de instelling dat Brandon elke dag met een tuigje en een riem aan de muur geketend moet worden. Volgens zijn moeder is Brandon al drie jaar lang niet meer buiten geweest. Zijn moeder maakte opnames van Brandons situatie. "Mijn zoon leeft als een gekooid dier. Het doet zeer om hem zo te zien."
Tunnelvisie
Iris Mourits, een van de begeleiders van Brandon, vertelde dat hij vastzit omdat het personeel bang is voor zijn onvoorspelbare gedrag. Zij vond de situatie van Brandon zo ernstig dat ze besloot met haar verhaal naar buiten te komen. Ze verwijt de instelling tunnelvisie. "Totdat hij zich schikt in zijn lot gaat het tuigje niet uit. Dan geef je iemand in feite gewoon op."
Frank van der Linden, regiomanager van 's Heeren Loo verklaarde in de uitzendig dat er zeker nog zo'n tien gevallen zoals Brandon zijn. Van der Linden voelt zich gesteund door de Inspectie voor Volksgezondheid en meerdere externe deskundigen. Die waren volgens hem op de hoogte van Brandons situatie.
Geschokt
Wim Drooger van de belangenorganisatie van verstandelijk beperkten Platformvg is geschokt door de reportage over Brandon. "Als dit de regels zijn waar de Inspectie op vaart dan moeten die regels maar worden aangepast."
De Uitzending van Uitgesproken EO leidde dinsdag tot kamervragen. PvdA-kamerlid Wolbert heeft een spoeddebat aangevraagd.
Lees ook: Inspectie: 'Behandeling Brandon volgens regels' en Rapport over Brandon
Bekijk ook het dossier ´Ban de band´, een bundeling van artikelen van KLIK over het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen, zoals de Zweedse band, dwang en straffen. Met artikelen over richtlijnen die begeleiders helpen na te denken over vrijheidsbeperking van cliënten en diverse initiatieven in de sector die het fixeren fors terugdringen.