De onderhandelingen over de cao voor de 177.000 werknemers in de gehandicaptenzorg verlopen moeizaam. Om extra te benadrukken dat een onder meer hoger loonbod noodzakelijk is, bracht een delegatie van 40 werknemers uit de sector een verrassingsbezoek aan de ledenvergadering van de Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN). Enkele werknemers vertelden waar zij in hun werk tegenaan lopen.
De werkgevers in de gehandicaptenzorg doen een loonbod van 2,25 procent per jaar. Veel te weinig, vinden de werknemers. De boodschappen en de energierekening stijgen met 2,9 procent; dan is er eigenlijk sprake van een loondaling, oordelen zowel de FNV als de gehandicaptenzorgmedewerkers.
Hoger loon
Een hoger salaris is absoluut noodzakelijk om medewerkers naar de sector te trekken en te behouden. Het personeelstekort is nijpend en de uitstroom telt meer dan 30.000 mensen per jaar.
“Na vijf onderhandelingsrondes voor de nieuwe cao wil de VGN nog steeds niet luisteren naar onze oplossingen,” legde Marco Boere, begeleider in de gehandicaptenzorg uit aan de VGN. “Alleen een nieuwe goede cao kan instellingen nu helpen om hun mensen voor dit mooie vak te behouden en om nieuwe mensen aan te trekken.”
Werk en privéleven
Ook de kwetsbare balans tussen werk en privé werd genoemd. “Ik ben de laatste jaren al zo vaak opgeroepen om te komen werken op een vrije dag. Het combineren van mijn privéleven met mijn werk wordt alleen maar lastiger en gaat ten koste van mijn gezondheid. Ik moet bijna 24/7 beschikbaar zijn voor werk,” zei Boere, die geregeld collega’s ziet uitvallen door ziekte.
Generatiepact
De werknemers zijn voorstander van het zogeheten generatiepact. Daarmee kunnen oudere werknemers minder uren werken met behoud van hun volledige pensioenopbouw, terwijl jongere personeelsleden een groter contract kunnen krijgen.
“Zo kunnen mijn oudere collega’s vitaal en gezond hun pensioen halen en kunnen mijn jongere collega’s eerder een huis kopen of huren. Het generatiepact moet dus gewoon geregeld worden in onze cao!” zei begeleider Monique Deledda-Ramakers tijdens de VGN-vergadering.
Laatste poging
Op 28 juni vindt de zesde en laatste onderhandelingsronde plaats. Dan doen de bonden opnieuw een poging om snel een cao-akkoord te bereiken met de werkgevers. FNV-onderhandelaar Karim Skalli sluit acties bij verschillende organisaties in de gehandicaptenzorg niet uit wanneer de werkgevers de eisen van de werknemers niet inwilligen. |