Vanuit het onderzoeksproject Sociale Relaties & ICT van de Vrije Universiteit van Amsterdam is de checklist Aansluiten & Stimuleren ontwikkeld die professionals meer inzicht geeft in en helpt in te spelen op de emoties van mensen met een ernstig verstandelijke en meervoudige beperking (EVMB). Momenteel wordt de effectiviteit van deze tool getest; hiervoor is men op zoek naar begeleiders die mee willen doen.
Mensen met een ernstig verstandelijke en meervoudige beperking uiten hun gevoelens en wensen veelal via lichaamstaal en geluiden. Hun emoties zijn ook terug te zien in de spanning in hun lichaam en hun gedragingen. Het is vaak moeilijk voor een ouder of begeleider om op een goede manier bij hun aan te sluiten. Daarom is in samenwerking met studenten van het ROC, de HvA, de Vrije Universiteit in Amsterdam en ouders, begeleiders en gedragsdeskundigen van mensen met een EVMB hiervoor een tool ontwikkeld.
Checklist
Met de checklist Aansluiten & Stimuleren kun je zien in welke mate een kind of cliënt spanning ervaart en of deze positief of negatief is. Aan al die niveaus zijn sensitieve gedragingen gekoppeld, waarmee je handvatten krijgt om op een goede manier op de spanning in te spelen:
- verminderen van stress
- voorkomen of reguleren van overprikkeling
- stimuleren bij onderprikkeling.
Test
Om de checklist te testen, worden alledaagse interacties tussen cliënt en begeleider gefilmd. De cliënt draagt daarbij een Slimme Sok, waarin sensoren zitten die de spanning kunnen meten. Zo kan men kijken wat sensitieve gedragingen van de begeleider met de spanning van de cliënt doen.
Meedoen
Wil jij meedoen aan dit onderzoek? Neem dan contact op met Daniek Nijhof en Tanja Doodeman via d.a.m.nijhof@student.vu.nl (coördinerend onderzoekers). Óf bekijk een filmpje over dit onderzoek. Meer informatie is te vinden op www.socialerelatiesenict.nl en www.EMBenICT.nl. |