Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begeleiders leren onlinebelevingswereld van jongeren met LVB kennen via game-avond

22 februari 2021 Door de redactie Geen reacties

Rogier de Groot doet onder andere onderzoek naar het online gedrag van jongeren met een licht verstandelijke beperking voor het lectoraat LVB en risicovol gedrag van de Hogeschool Leiden. Onlangs organiseerde hij een gamecompetitie tussen begeleiders en jongeren bij Middin. De zorgmedewerkers merkten dat ze nog heel wat van hun cliënten konden leren.

Met de Mario Kart-competitie op een woonlocatie van Middin voor jongeren met een licht verstandelijke beperking wilde De Groot begeleiders bekend maken met de games en onlinebelevingswereld van ‘hun’ jongeren. En dat lukte heel goed.

Persoonlijk begeleider Svenja ergerde zich er vaak aan dat ze niets gedaan kreeg van jongeren die aan het gamen waren. “Eerst even dit spelletje afmaken”, kreeg ze dan steevast te horen. Contact krijgen als een jongere aan het gamen was vond ze lastig.

Uitlaatklep
Voor jongeren is gamen een uitlaatklep, ze doen het veel en vaak. En daarnaast zijn ze erg actief op social media zoals Instagram, Snapchat, en ze streamen eindeloos.

Svenja ging tijdens de competitie samen met bewoner Wesley Maria Karten. Het duo werd derde. Tijdens het spelen gebeurde iets waar onderzoeker Rogier op hoopte. Een jonge cliënt had Svenja’s hulp bij iets nodig. Maar zij antwoordde op zijn vraag: “Nee, dat kan nu niet, want ik zit in een game.” De jongere begreep haar volkomen en maakte er geen punt van. Ook niet toen Svenja daarna nog een aantal keren aangaf dat ze niet kon helpen, omdat het spelletje nog niet klaar was.

Eyeopener
Het experiment bleek een eyeopener voor Svenja. “Door de game-avond merk ik dat ik nu meer begrip kan opbrengen als iemand in een spelletje zit.” En daar was het Rogier ook om te doen. “Het was mooi om te zien dat Svenja op deze manier echt even in de schoenen van een jongere was gaan staan en nu beter begreep waarom de jongeren zich soms zo moeilijk kunnen losweken van hun spelcomputer.”

Rogier onderstreept dat er echt niet alleen negatieve aspecten aan onlinegedrag zitten. Er wordt vaak gewaarschuwd voor verslaving, onbereikbaarheid, maar het levert ook ontspanning op, kan het zelfvertrouwen een boost geven en stimuleert – zoals met deze game-avond – samenwerken met anderen.  |

Bekijk een presentatie met tips die Rogier bij Middin heeft gehouden.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!