Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Begrotingen: Iedereen aan het werk

21 september 2011 Door de redactie Geen reacties

Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid bezuinigt volgend jaar 950 miljoen euro. De koopkracht daalt gemiddeld met 1 procent. De uitgaven voor arbeidsmarkt en sociale zekerheid blijven deze kabinetsperiode constant ondanks een forse toename van de Aow-uitgaven.

Dat betekent dat de uitgaven terug moeten: in 2012 naar 68,6 miljard euro. De grootste bezuinigingen zijn de verhoging van de pensioenleeftijd en de ‘Wet werken naar vermogen’. De uitgaven aan re-integratie van werkzoekenden gaan in 2012 met 690 miljoen euro omlaag. Dit komt bovenop de korting van 190 miljoen euro die al in de begroting 2011 was voorzien. Het kabinet neemt een aantal maatregelen om meer mensen uit hun uitkering, en aan het werk te krijgen. Een half miljoen mensen met een uitkering en een miljoen mensen zonder uitkering staan nog langs de kant, terwijl ze wel in staat zijn om te werken, zegt het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid in zijn begroting. Die gaat ervan uit dat iedereen die kan werken aan het werkt komt, en daarvoor wordt betaald. Oudere werknemers moeten zo lang mogelijk doorwerken.

Werken naar vermogen
De ‘Wet werken naar vermogen’ moet er per 2013 voor zorgen dat mensen met arbeidsvermogen die nu nog gebruikmaken van de bijstand, de Wajong of de sociale werkvoorziening, aan de slag gaan. De Wajong en Wet sociale werkvoorziening staan straks alleen nog open voor mensen die niet of alleen in een beschutte omgeving kunnen werken.

Zelf werk zoeken
Werkzoekenden worden zelf verantwoordelijk voor het vinden van een baan. Het budget voor re-integratie van werkzoekenden wordt met 400 miljoen euro verlaagd, dat van het Uwv met 100 miljoen euro.

Vitaal doorwerken
Werknemers moeten langer vitaal kunnen doorwerken. Met een vitaliteitspakket worden bestaande middelen uit onder andere de spaarloon- en levensloopregeling ingezet om (ouderen)participatie te bevorderen. De meeste maatregelen hiervoor gaan in 2013 in.

Lees alle beleidsplannen van het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid op www.rijksoverheid.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!