Een Belgische vrouw met een lichte verstandelijke beperking (64) die haar hele leven door haar familie is opgevangen, heeft via de rechter opvang afgedwongen van de Vlaamse overheid. Ze heeft geen familie meer die voor haar kan zorgen. De rechter in Dendermonde, Vlaanderen, heeft vorige week gezegd dat de overheid haar zorg moet geven, krijgt ze die niet, dan moet de Vlaamse overheid elke dag 500 euro betalen.Op de foto de Vlaamse minister van welzijn Jo Vandeurzen.
De vrouw woonde twintig jaar bij haar zus, die had haar zeven jaar geleden aangemeld als zorgvrager. Van meer dan een plaats op de wachtlijst kwam het niet. Toen de zus naar het ziekenhuis moest, kon de verstandelijk gehandicapte vrouw tijdelijk terecht in een woonvoorziening. Vorige week liep de tijdelijke plaatsing af, volgens de regels moest ze terug naar haar eigen huis. Maar haar zus is vorige maand overleden, de huurwoning waar ze samen woonden is opgezegd, en een andere zus, eveneens bejaard, is terminaal ziek.
Dwangsom
De rechter in Dendermonde heeft vorige week besloten dat de overheid de vrouw opvang moét geven. Krijgt ze die niet, dan moet de Vlaamse overheid een dwangsom van 500 euro per dag betalen. Dankzij de rechterlijkeuitspraak kan de vrouw nu blijven in de woning waar ze tijdelijk werd opgevangen. De gerechtelijke maatregel geldt tot een definitieve oplossing is gevonden.
De Vlaamse minister van welzijn Jo Vandeurzen zegt in een reactie op het vonnis dat het voor zich spreekt dat er opvang moét zijn als die in eigen kring uitgeput is. En dat het budget voor zorg ook in de volgende regeerperiode zal moeten groeien.