Agressie is gezond gedrag, dat voortkomt uit zelfbehoud. Over de verschillende vormen van agressie en de factoren die agressie uitlokken en in stand houden, vertelde psychiater Jan van Stek op het symposium Agressie en veiligheid in de verstandelijk gehandicaptensector van het Euregionaal Congresburo.
Agressie is geen psychiatrische stoornis, en dus ook niet als zodanig te behandelen, benadrukte Van Stek: "Het is geen op zichzelf staand probleemgedrag, maar gedrag met een doel. Die achtergrond moet je analyseren met goede diagnostiek. Je moet willen begrijpen waarom deze mens in deze situatie tot dit gedrag komt, en daarbij ook je eigen rol bekijken."
Vormen van agressie
Mensen kunnen hun agressie op verschillende manieren uiten, vertelde Van Stek:
Persoonlijke en omgevingsfactoren
Besef je als begeleider dat verschillende factoren agressie uit kunnen lokken, zowel persoonlijke als omgevingsfactoren:
Bekijk daarnaast ook of je zelf een rol speelt bij het in stand houden van de agressie. Hoe reageer je op het gedrag? Zie je het als manipulatie? Ben je geneigd om te beheersen en fysiek actie te nemen?
Behandeling
Van Spek adviseert breed te kijken bij een behandeling, een oplossing is niet eenvoudig. "Vaak wordt er eerst gevraagd om medicatie. Dat kan nodig zijn in acute situaties, maar de kracht zit in de relatie. Mensen hebben vertrouwen nodig, en vragen juist om nabijheid. Als je mensen vertrouwen geeft, een stap naar voren doet in plaats van bij ze vandaan, groeit stap voor stap hun vertrouwen en verandert hun gedrag."
Lezing van psychiater Jan van Stek op het symposium Agressie en veiligheid in de verstandelijk gehandicaptensector van het Euregionaal Congresburo op 11 december in Eindhoven. Lees ook andere artikelen over dit symposium: