Hoe voorkom je dat de emmer bij mensen met autisme en een verstandelijke beperking overloopt? Leer hierover meer op een praktische themadag van Klik op 30 september in Eindhoven. Diverse sprekers vertellen wat zij deze dag aan kennis delen over het omgaan met onder meer stereotiep en zelfverwondend gedrag, diepe druk, structuur bieden en prikkelverwerking. Bekijk hun filmpjes en schrijf je nu in!
Trainer Hilde De Clercq, auteur van diverse boeken op het gebied van autisme, verzorgt de openingslezing en is dagvoorzitter op de Klik-themadag Autisme op 30 september in Eindhoven. Zij begint met het inleven in en beter begrijpen van mensen met autisme en een verstandelijke beperking:
Zelfbeschadiging
Mensen met een verstandelijke beperking en autisme kunnen soms vervallen in stereotiep en ook zelfbeschadigend gedrag. GZ-psycholoog Janine Breukelman legt op de Klik-themadag Autisme op 30 september in Eindhoven uit hoe je hiermee omgaat aan de hand van een casus, waarbij ze deelnemers meeneemt in het gebruik van de ASS-wijzer en inspeelt op de sensorische informatieverwerking (SI).
Diepe druk
Kan diepe druk (zoals een stevige knuffel of verzwaarde dekens en drukvesten) helpend zijn voor mensen met een verstandelijke beperking en autisme? En hoe werkt dat dan? Prikkelcoach Robert de Hoog vertelt op de themadag over bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek, praktijkervaringen en de invloed van diepe druk op het zenuwstelsel.
Structuur en dagschema’s
Staan we nog stil bij waarom we eigenlijk dagschema’s gebruiken? Zetten we te veel in op flexibiliteit of belemmeren we die misschien met het introduceren van routines? In een interactieve workshop gaat Steven Degrieck samen met de deelnemers op zoek naar een aantal achterliggende principes die belangrijk zijn in het goed hanteren van dagschema’s.
Probleemgedrag
Psycholoog Wilfried Peeters schreef recent een uitgebreid handboek over hoe je de leef- en leeromgeving afstemt op cliënten met autisme. In deze workshop geeft hij uitleg over het in de praktijk brengen van zijn aanpak van probleemgedrag bij mensen met autisme aan de hand van een cyclisch proces: van het uitpluizen van de oorzaken tot de doelstelling en een individueel handelingsplan.
Onverwachte omarmen
Improvisatie is een vorm van theater zonder script. Toch zijn er basisprincipes die maken dat je goed kunt improviseren op het toneel. InterActing is een theaterschool voor jongeren met autisme, waarbij ze via improvisatie oefeningen gestimuleerd worden om hun rituelen en routines los te laten om onze scriptloze wereld te omarmen. In deze workshop ervaar je zelf hoe je door te improviseren cliënten kunt leren het onverwachte te omarmen.
Prikkelverwerking
Jezelf prettig voelen in je eigen lijf is een voorwaarde voor ontwikkelen en beleving. Bij mensen met een verstandelijke beperking en autisme is dat niet vanzelfsprekend het geval. De prikkelverwerking kan verstoord zijn. Sandra Stultiens-Houben van Anders Kijken naar Kinderen vertelt in de afsluitende lezing hoe je cliënten kan ondersteunen bij problemen in de prikkelverwerking.
Meer informatie over de Klik Themadag via www.klik.org/studiedagen/event/t/themadag-autisme-en-verstandelijke-beperking-2022. Kom ook en leer mensen met autisme en een verstandelijke beperking beter begrijpen en ondersteunen. We zien je graag op vrijdag 30 september bij DOMUSDELA in Eindhoven. |