Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bezoekers dagbesteding moeten op zoek naar alternatief vervoer

31 oktober 2012 Door de redactie Geen reacties

De aangekondigde bezuinigingen op het gehandicaptenvervoer hebben grote gevolgen voor mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke handicap. Om te voorkomen dat cliënten niet meer naar hun dagbesteding kunnen als gevolg van de bezuinigingen, onderzoekt zorginstelling Pluryn (Oost-Gelderland) de mogelijkheden om het reizen goedkoper te maken.

In een oefenbus kunnen cliënten uitproberen of het openbaar vervoer voor hen haalbaar is. Eén van de alternatieven voor taxi- en groepsvervoer is het openbaar vervoer. Pluryn geeft cliënten de komende weken gelegenheid om uit te zoeken of die manier van reizen hen ligt. Ze kunnen oefenen in de oefen- en informatiebus van Breng/Connexxion, die begin november bij dagbestedingslocaties in Groesbeek en Nijmegen staat. In de bus krijgen cliënten informatie over het openbaar vervoer en de Ov-chipkaart. Ook kunnen ze er oefenen met in- en uitstappen (met of zonder rolstoel) en het in- en uitchecken met de Ov-chipkaart.

Buddytraining
Een andere mogelijkheid om het reizen naar de dagbesteding te oefenen, is de buddytraining. Een buddy is een vrijwilliger, die de cliënt begeleidt bij het woon-werkverkeer. De training heeft tot doel de reis op den duur zelfstandig af te leggen met het openbaar vervoer, te voet, met de rolstoel of op de fiets. Bij de training wordt rekening gehouden met de wensen en mogelijkheden van de cliënt. De eerste 25 cliënten zijn inmiddels met hun training begonnen. Pluryn is hard bezig vrijwilligers te werven voor de training. Dat kunnen medewerkers, 'geoefende' cliënten en externe kandidaten zijn.

Aanmelden bij Dick de Graaf, telefoon 088 77 730 30.

8 euro per dag
De overheid wil per 1 januari 2013 113 miljoen euro bezuinigen op de vervoerstarieven in het gehandicaptenvervoer. De vergoeding die instellingen ontvangen voor het realiseren van vervoer daalt daardoor van 19,50 euro per persoon per dag naar 8 euro. Veel instellingen zijn niet in staat om dit verschil op te vangen. Uit berekeningen van de overkoepelende Vereniging gehandicaptenzorg Nederland (Vgn) blijkt dat het vervoer gemiddeld 15 euro per persoon per dag kost.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!