Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bezoekregeling gehandicaptenzorg iets versoepeld

1 mei 2020 Door de redactie Geen reacties

Nu duidelijk is dat corona nog lange tijd onder ons zal zijn, wil de gehandicaptenzorg bekijken of de bezoekregeling iets versoepeld kan worden, afgestemd op de anderhalvemetersamenleving.

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) heeft daarom in overleg met het ministerie van VWS, de Vereniging van Artsen voor Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) en met advies van het RIVM besloten tot een actualisatie van de bezoekregeling.

Om de gezondheid van cliënten, naasten en medewerkers te beschermen is op 23 maart gekozen voor een generiek nee: geen bezoek (met uitzondering in individuele situaties, dan geldt tenzij). Nee, tenzij blijft voorlopig gelden, maar er komt meer nadruk op tenzij te liggen. Zo wil de sector stapje voor stapje naar een nieuw perspectief, dat van de anderhalvemetersamenleving.

Voorbeelden
Nu is het zo dat enkel wanneer een verwant deel uitmaakt van de dagelijkse zorg voor mensen met ernstig meervoudige beperkingen deze persoon wel mag komen (mits die persoon geen klachten heeft). Mensen met EMB zijn zeer kwetsbaar, daarom blijft bezoek ook voorlopig niet mogelijk, behalve dus als een verwant helpt bij de dagelijkse zorg.

Er zijn echter situaties waarbij bezoek wel zou kunnen.
- Kinderen onder de 12 jaar: zij lopen gering risico en zouden hun ouders kunnen ontvangen.
- Mensen met een beperking die zelfstandig wonen in een eigen appartement: zij zouden de huidige richtlijnen van het RIVM kunnen aanhouden. Dat betekent maximaal drie bezoekers (mits zonder klachten), op anderhalve meter afstand en beperkt naar buiten.

Verkenning
Samen met Ieder(in) en KansPlus neemt de VGN het voortouw in het vormen van een groep Ruimtemakers. Deze groep, waarin onder meer ouders, bestuurders van de VGN en wetenschappers zitting hebben, onderzoekt wat er in de sector gebeurt en hoe de bezoekregeling verruimd kan worden. De VGN adviseert in ieder geval om cliënten ook nog zoveel mogelijk te laten Facetimen of beeldbellen; dat blijft de komende tijd nog heel belangrijk

Eigen verantwoordelijkheid
De VGN benadrukt dat iedere zorgorganisatie zelf de verantwoordelijkheid heeft om de gezondheidsrisico’s van cliënten en medewerkers te beoordelen, de belangen te zorgvuldig af te wegen en inzichtelijk te maken waarom men voor bepaald beleid kiest. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de verpleeghuiszorg kent de gehandicaptenzorg veel meer diversiteit. Niet iedere cliënt loopt een even groot risico op ernstige complicaties bij besmetting met corona.

Het is nu nog veel te vroeg, maar de VGN hoopt uiteindelijk te komen tot een Ja, tenzij-bezoekregeling.  |

Download het geactualiseerd afwegingskader Nee, tenzij-bezoekregeling (pdf).

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!