Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Bijeenkomst over begrijpelijke en toegankelijke verkiezingen

6 maart 2019 Door de redactie Geen reacties

Bij ASVZ De Lingebolder in Leerdam is vrijdagmiddag 15 maart een speciale bijeenkomst over toegankelijke en begrijpelijke verkiezingen voor iedereen. Daar worden de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar wat cliënten, familieleden en begeleiders weten over het stemrecht van mensen met een beperking.

Er zijn nog altijd veel misverstanden over het stemrecht. “Mijn nichtje staat onder curatele. Die mag toch niet stemmen?” Dit is bekend misverstand, melden de gehandicaptenzorgorganisaties Reinaerde, ASVZ, Philadelphia en Syndion die samen de bijeenkomst verzorgen. In Nederland mag iedereen ouder dan 18 jaar stemmen. Dus ook degenen die onder curatele staan. Die afspraak is al in 2008 gemaakt. Inmiddels zitten we in 2019 en nog steeds is veel niet bekend.

Tijdens de informatiebijeenkomst wordt in gewone taal gepraat over deze misverstanden. Maar ook over problemen waar cliënten tegenaanlopen bij het stemmen. Wat kunnen politieke partijen verbeteren, en wat kunnen gehandicaptenzorgorganisaties doen? Hoe kan het stemmen voor mensen met een beperking verbeterd of vergemakkelijkt worden?

Er zijn ook twee bekende sprekers uitgenodigd. Victor Molkenboer is burgemeester van Woerden. Hij kwam op het idee om hulp in het stemhokje toe te staan, maar werd teruggefloten door de wetgeving. Hulp in het stemhokje mag alleen als een kiezer een lichamelijke beperking (bijvoorbeeld blindheid) heeft.

Verder is Boris van der Ham aanwezig, hij is de nieuwe voorzitter van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. Al toen hij nog in de Tweede Kamer zat, heeft hij zich ingezet voor gelijke behandeling van mensen met een beperking.

Wil je naar deze bijeenkomst bij
ASVZ De Lingebolder toe? Meld je aan bij secretariaatbestuurszaken@reinaerde.nl en doe dit voor 13 maart. De bijeenkomst duurt van 13.15 tot ongeveer 15.15 uur, inloop vanaf 13.00 uur.  |

Dat er nog wel wat moet gebeuren om het stemmen begrijpelijker en toegankelijker te maken, is bij de overheid wel bekend. In oktober 2018 kondigde minister Olongren
experimenten met ‘early voting’ aan.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!