Stel: je hebt een vraag over een brief of een vriendschapsverzoek op Facebook en je weet niet zo snel wat je hiermee moet doen. Met de Vraagapp (eerder hier beschreven als 'Denktank') kunnen mensen met een (lichte) verstandelijke beperking in 10 seconden contact met een meedenker maken, waarna de vraag binnen een paar minuten beantwoord is.
Vraagapp is een app in aanbouw voor smartphones, bedacht door belangenvereniging LFB en stichting E-hulp en mede ontwikkeld door designbureau Reframing Studio in opdracht van zorginstelling Amerpoort. De afgelopen maanden hebben ook KansPlus, ’s Heeren Loo, ASVZ, Prisma, MEE Amstel en Zaan én MEE Rotterdam Rijnmond zich achter het initiatief geschaard.
Hoe werkt het?
Een voorbeeld van een vraag over een alledaags onderwerp:
Natuurlijk kan een cliënt de vraag aan zijn begeleider stellen. Maar die is niet altijd direct beschikbaar en weet misschien het antwoord niet. Een groot sociaal netwerk ontbreekt soms ook. Met Vraagapp is de vraag snel beantwoord en gaat er geen kostbare tijd verloren in de begeleiding van de cliënt. Het is daarnaast een kans voor mensen die altijd al vrijwilligerswerk wilden doen, maar hiervoor weinig tijd hebben. Deze zogeheten flexwilligers moeten minimaal 5 minuten per week beschikbaar zijn.
Aanmelden
Mensen met een beperking die geïnteresseerd zijn om met de app te gaan werken, kunnen contact opnemen met Vraagapp. Dat geldt ook voor meedenkers die flexibel ingezet willen worden om vragen te beantwoorden over onderwerpen waar ze veel over weten: 'flexwilligers'.
De app komt in 2017 op de markt. VraagApp zal in eerste instantie ontwikkeld worden voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. in de toekomst zal de service ook beschikbaar komen voor mensen met een psychische kwetsbaarheid, ouderen en laaggeletterden.
Lees meer over de Vraagapp.