Mieke Brouwers is coördinerend begeleider op de woonlocatie Soendastraat van zorgorganisatie Middin in Den Haag. Op de Soendastraat wonen 17 oudere mensen met een verstandelijke beperking en soms ook bijkomende ziekten als diabetes, epilepsie of hartfalen. Daardoor is deze groep bewoners kwetsbaar voor het Coronavirus. Voor Klik deelt zij in een serie artikelen hun ervaringen, en vertelt in deze tweede aflevering over de besmettingen.
“Toen bleek dat twee bewoners Corona hadden, hebben we gelijk nieuwe maatregelen genomen. Iedere bewoner moest vanaf dat moment in z’n eigen appartement blijven. Ook bewoners die niet ziek waren. Dat moeten we twee weken volhouden, omdat dan de incubatietijd van het virus is verstreken. Wij hebben direct de naaste familieleden ingelicht. Daarna zijn ook de familieleden van de andere bewoners op de hoogte gesteld. De zorgmanager, die erbij was toen we de uitslag kregen, heeft geholpen met enkele zorgtaken.”
Beschermingsmiddelen
“Van de medische dienst van Middin kregen we voor de eerste 48 uur beschermingsschorten, spatbrillen, mondkapjes en handschoenen. Onze zorgmanager had via internet beschermingspakken besteld, die gebruikten we in het begin ook. Later waren ze niet meer te krijgen.
Daarna moeten we elke keer opnieuw deze middelen aanvragen bij de facilitaire dienst. We kunnen daar een paar dagen mee vooruit. Zij gaan voor de hoeveelheid beschermende middelen uit van het aantal contactmomenten dat we opgeven.
De mannen die Corona hebben, mogen we alleen verzorgen in een beschermingspak of -schort, met bril en mondkapje op. En met handschoenen aan. Tenzij we een contact hebben dat minder dan 5 minuten duurt en op minimaal 1,5 meter afstand is. Dan mag het zonder beschermende kleding.”
Epilepsie
“De man met epilepsie was best lastig om te verzorgen. Elke keer als hij een epileptische aanval kreeg moesten wij de beschermende kleding aandoen. Dat was meestal ’s nachts.
De man is wegens benauwdheidsklachten en de kans op epileptische aanvallen twee keer opgenomen geweest in het ziekenhuis, één keer drie dagen en één keer een nacht. Sinds kort ligt deze man op een speciale Corona-afdeling in een verpleeghuis.”
Oudere cliënt
“De oude man van 96 jaar moet in z’n appartement blijven. Zijn zus is in een beschermingspak bij hem op bezoek geweest. Ik heb daar nog een filmpje van gemaakt. Wij gaan er vanuit dat het de laatste keer is dat zij elkaar hebben gezien.
Met de man gaat het wisselend. Hij eet bijna niet en drinkt heel weinig. Maar hij houdt het langer vol dan we dachten. Hij krijgt geen medicijnen meer, maar wel morfinepleisters om het zo dragelijk mogelijk voor hem te maken. De nadrukkelijke wens van de familie is dat hij geen zuurstof krijgt, als dat nodig zou zijn, en ook niet naar het ziekenhuis gaat als de klachten ernstiger worden.”
Voorzichtig
“De verzorging van de besmette cliënten wordt door zo min mogelijk begeleiders gedaan. Dat geldt voor de dag- en slaapdienst. Als ik dienst heb verzorg ik de oude man met Corona. Een collega verzorgt dan de andere bewoners.
In het kantoor doe ik het pak aan en zet het mondkapje en de spatbril op. Van tevoren moet ik goed bedenken of ik alles bij mij heb: de thermometer met de oorkapjes, medicijnen, de saturatiemeter, eten en drinken, pen en papier om de waardes op te schrijven.
Ik ben wel eens het oorkapje vergeten van de thermometer. Dat heb ik maar zo gelaten, want als ik terugga om het te halen moet ik alles uit- en aandoen en een nieuw mondkapje omdoen.
Gelukkig kunnen ze sinds kort die mondkapjes ontsmetten, want ze zijn schaars, zoals alle beschermingsmiddelen. Het pak beschermt 48 uur tegen besmetting. Door het op een bepaalde manier uit te trekken en op een hangertje te hangen, in het appartement van de cliënt, kunnen we het binnen die 48 uur hergebruiken. Het is alleen niet duidelijk of dat ook betekent dat een andere collega het pak wat ik heb gedragen ook binnen die 48 uur mag aantrekken.”
Rust
“Een week na de constatering dat twee bewoners Corona hebben, was de rust weer redelijk teruggekeerd op de Soendastraat. We hadden het gevoel dat alles weer op de rit stond. Tot we merkten dat twee andere bewoners die al langer klachten hadden ook verhoging hadden. Ook twee begeleiders zijn ziek thuis gebleven met Corona-verschijnselen. Allen worden nu getest. Daar hebben we zorgen over.” |
Lees meer ervaringen van Mieke Brouwers met het Coronavirus in de Soendastraat.