Mieke Brouwers is coördinerend begeleider op de woonlocatie Soendastraat van zorgorganisatie Middin in Den Haag. Op de Soendastraat wonen 17 oudere mensen met een verstandelijke beperking en soms ook bijkomende ziekten als diabetes, epilepsie of hartfalen. Daardoor is deze groep bewoners kwetsbaar voor het Coronavirus. Voor Klik deelt zij in een serie artikelen hun ervaringen, helaas ook met besmettingen.
“Op een gegeven moment was iedereen bij ons ervan doordrongen dat het Coronavirus voorlopig niet weg zou gaan en dat het ook onze woonlocatie zou kunnen treffen. Vanuit het kantoor van Middin kregen we ondersteuning in de vorm van richtlijnen die wij als begeleiders moesten volgen om het virus zo veel mogelijk buiten de deur te houden,” vertelt Mieke.
Uitleggen en herhalen
“Ook kregen we folders met picto’s voor de cliënten. Daarop stond in eenvoudige taal uitgelegd wat de bewoners moesten doen: veelvuldig handen wassen, hoesten en niezen in je elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en die gelijk weggooien en 1,5 meter afstand houden.
We hebben de folders opgehangen en de bewoners uitgelegd wat er aan de hand was. Dit hebben we telkens herhaald. Sommige bewoners begrepen het. Anderen niet. ‘Ik ben toch niet ziek? Er is toch niets aan de hand?’, zei iemand. Een vrouwelijke bewoner, die van plagen houdt, vertelde telkens dat er Ebola was. Daar werden andere bewoners weer zenuwachtig van. Maar van echte angst onder de cliënten was gelukkig geen sprake.”
Maatregelen
“Toen op zondag 15 maart de minister-president in een toespraak de gedeeltelijke lockdown afkondigde namen wij de dag erna als team direct maatregelen. Deze waren strenger dan de richtlijnen die Middin had opgesteld. Iedereen moest binnen blijven. Onze bewoners mochten niet met de taxibus of het OV naar dagbesteding of naar de winkel. Ze mochten alleen nog maar met een begeleider naar buiten. En we besloten dat vrijwilligers en familie niet meer langs mochten komen. We wilden alles doen om besmetting te voorkomen.
Later werd ‘geen bezoek van familie, tenzij…’ een RIVM-richtlijn voor de gehandicaptenzorg. Verder hebben we ingevoerd dat tijdens het eten twee in plaats van vier personen, schuin tegenover elkaar, aan een tafeltje zitten. Op de plek waar iemand moest zitten hebben we zijn of haar foto geplakt.”
Dagbesteding
‘We hadden het geluk dat we nog een ruimte hebben waar dagbesteding wordt gegeven. Die dagbesteding is opgeheven. De twee begeleiders die normaal de dagbesteding gaven, zouden per 1 april vertrekken maar blijven voorlopig op de Soendastraat om ons te ondersteunen. De ruimte bleef voor dagbesteding open voor de bewoners. Andere bewoners kregen één-op-één dagbesteding van deze begeleiders.”
Temperaturen
“In het begin namen we van alle bewoners dagelijks de temperatuur op. Omdat de kapjes van de oorthermometers schaars werden, deden we dat op een gegeven moment alleen bij de bewoners met de verdenking van Corona. De laatsten moesten op hun appartement blijven.”
Testen
“Op donderdag 26 maart was het mis. Twee bewoners, een oude man van 96 jaar en een man van 55 met zware epilepsie die al een tijdje Coronaverschijnselen vertoonden, bleken langer dan een dag verhoging te hebben. Van Middin kregen we toen twee testen. De huisarts die de testen bracht, wilde zelf niet binnenkomen vanwege het besmettingsgevaar.
Mijn collega heeft bij de ene bewoner de test afgenomen; ik bij de ander. Dat was nog best lastig. Met het wattenstaafje moet je ver achter in de mond, bij de huig, slijm afnemen. Daar gingen de bewoners van kokhalzen. De bewoner die ik de test afnam duwde telkens mijn arm weg. Ook moest je slijm afnemen uit beide neusgaten. ’s Middags heb ik de buisjes met de testresultaten naar het ziekenhuis gebracht.”
Besmet
“Een dag later kwam de uitslag. Beide bewoners bleken het virus te hebben. Het bericht sloeg in als een bom. We hadden ons zo goed aan de maatregelen gehouden, maar toch is er besmetting opgetreden. Wij waren bang en even lam geslagen. De mannen die ziek zijn geworden zijn erg kwetsbaar. Hoe gaat dat aflopen? En, wat als er nog meer bewoners Corona hebben? Bij ons hebben veel mensen een slechte gezondheid. Wat voor gevolgen heeft dat? En natuurlijk ben je ook bang om zelf ziek te worden.” |
Lees volgende week verder over de ervaringen van Mieke Brouwers.