Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Blog Soendastraat: Bezoek via plexiglas

26 mei 2020 Mariët Ebbinge Geen reacties

Mieke Brouwers is coördinerend begeleider op de woonlocatie Soendastraat van Middin in Den Haag. Op de Soendastraat wonen 17 oudere mensen met een verstandelijke beperking en soms ook bijkomende ziekten als diabetes, epilepsie of hartfalen. Daardoor is deze groep bewoners kwetsbaar voor het Coronavirus.

De bewoners van de woonvoorziening aan de Soendastraat hebben samen met hun begeleiders naar de persconferentie van minister-president Mark Rutte gekeken. De meeste bewoners weten wie dat is. “Rutte komt op tv”, hoor je ze van tevoren zeggen. Vaak weten ze dat eerder dan de begeleiders.

Regels
De persconferentie maakte duidelijk dat er voor de gehandicaptenzorg voorlopig geen verandering komt in de maatregelen. Best een lastige boodschap om over te brengen aan de bewoners van de Soendastraat, die nu al 7 weken zitten opgesloten in hun woonvoorziening. Mieke heeft de boodschap van het kabinet uitgelegd aan de bewoners. “Ik heb gezegd dat wij niet de regels bedenken, maar dat de regering dat doet en dat Middin het ermee eens is.”

Het betekent dat de woonvoorziening voorlopig gesloten blijft voor bezoek. En de bewoners mogen nog steeds niet naar dagbesteding, de winkel of naar hun familie. Ze mogen alleen met een van de begeleiders de straat op. Het bankje dat voor de woonvoorziening staat leek een goede manier om toch bezoek van familieleden te faciliteren. Maar helaas kan ook dat niet meer.

Bankje mag niet meer
Mieke: ‘We dachten dat we met het bankje voor de deur een goede bezoekregeling hadden getroffen. Maar we merkten dat er dingen misgingen. Bewoners gingen bijvoorbeeld vlak naast elkaar op het bankje zitten. En er waren verwanten die geen afspraak maakten met ons, maar met hun familielid. Dan zaten ze plotseling samen, dicht op elkaar, op het bankje. Toen een van de begeleidsters daar op een keer iets van zei, ontstond er een discussie met een familielid: ‘Ik kan op bezoek komen, want ik ben niet ziek,’ werd er gezegd. Daarnaast heeft de directie middels een brief aangegeven dat het bankje niet voldoet aan de richtlijnen. ‘Initiatieven zoals het bankje worden voorgelegd aan de stuurgroep Covid. Zij bepalen of het initiatief wel of niet voldoet aan de richtlijnen. Dat is bij het bankje dus niet het geval.’

Plexiglas
Mieke en haar collega’s hebben besloten om naar andere manieren te zoeken om bezoek in de toekomst mogelijk te maken. “Dat kan natuurlijk pas als de ‘Nee, mits’-regeling verandert in ‘Ja, tenzij’. Maar als het zover is, willen we er klaar voor zijn.”

De medewerkers van de Soendastraat laten nu in de hal van een van de ingangen een afscheiding maken van plexiglas. Die afscheiding loopt van de vloer tot het plafond en wordt over de hele breedte van de gang aangebracht. “Als een bewoner daar bezoek heeft ontvangen, gaan we eerst alles ontsmetten en moet de ruimte een uur luchten. Daarna kan er iemand anders langskomen.”

De meeste bewoners accepteren de verlenging van de maatregelen en ook dat ze geen familie meer mogen ontvangen op het bankje. Het duurde alleen wel lang voordat ze weer hun familie konden zien, vinden ze. Binnenkort wordt het plexiglas aangebracht. Vanaf dat moment kan er één familielid langskomen.

“Sommige bewoners zijn verdrietig. Een bewoonster wil graag bij haar zus op bezoek. Van een andere bewoonster is binnenkort de moeder jarig, daar kan ze nu niet naartoe. Dat vindt ze heel erg.”

Voor Mieke en haar collega’s zit er niet anders op dan te blijven uitleggen waarom er dingen niet kunnen. Ook moeten ze steeds herhalen dat bewoners 1,5 meter afstand moeten houden, maar in de smalle gangen van de woonlocatie gaat dat moeilijk. Desondanks blijven de begeleiders alert. “Regelmatig hoor je bij ons: 1,5 meter afstand houden!”  |

Lees meer ervaringen van Mieke Brouwers met het Coronavirus in de Soendastraat.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!