Kentalis heeft een jubileumboek gepresenteerd over 50 jaar onderwijs aan doofblinde leerlingen in Nederland. Bij een reünie voor oud-leerlingen en –medewerkers op doofblindenschool Kentalis Rafaël in Sint-Michielsgestel kregen Jan van Eijndhoven, de eerste directeur, en Claar Eysink, een van de eerste leerlingen, de eerste exemplaren overhandigd.
Het doofblindenonderwijs van Kentalis begon in 1962 met vier leerlingen. Inmiddels heeft Kentalis in Zoetermeer, Haren en Sint-Michielsgestel scholen voor leerlingen met doofblindheid. In de afgelopen vijftig jaar ontwikkelden Rafaël-medewerkers al zoekend en tastend een eigen leermethode voor doofblinde kinderen. Ze verrichtten onderzoek, haalden kennis uit het buitenland en integreerden die met eigen ervaringen.
Met als belangrijkste opbrengst dat het onderwijs kinderen in Nederland een kans geeft, die anders moeizaam of nauwelijks tot ontwikkeling kunnen komen. "Door ons onderwijs hopen wij te bereiken dat zij een goed leven kunnen leiden, dat ze tot interactie met mensen om hen heen komen, dat ze leren grip te krijgen op hun omgeving en dat ze eigen keuzes maken," zegt de huidige teamleider Piet Wientjes.
Vandaag de dag behoort het doofblindenonderwijs in Nederland tot een van de beste ter wereld. En als enige land ter wereld hebben we zelfs een leerstoel doofblindheid, in 2008 door Kentalis ingesteld aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Lees meer over het jubileum en download het boek van Kentalis over 50 jaar doofblindenonderwijs.