Het nieuwste boek van Thecla Rondhuis, 'De mongool, de moeder en de filosoof', heeft een discussie aangewakkerd over naamgeving van mensen met een beperking. "Toegeven iets niet te kunnen is niet onze stijl, en dat geldt zeker voor het onvermogen van mensen met een handicap", reageert Rondhuis op kritische reacties. In haar boek schrijft ze over haar zoon Ramon met het syndroom van Down.
Thecla vertelt in het boek hoe ze "als wanhopige moeder tegen beter weten in blijft geloven dat er meer uit haar kind is te halen." Tegelijk beschouwt ze deze inspanningen naar beter presteren van haar zoon van een afstand en vraagt zich af wat de zin ervan is, als Ramon "ze nooit effectief kan inzetten en de wereld ermee vooruit helpen."
De schrijfster wijst er in haar reactie in de Volkskrant op dat "Wíj het zijn die hem iets 'moois' willen kunnen toedichten. Wij houden niet van het benoemen van 'mensen die er niet uitzien' en 'zwak van zinnen' zijn. Wij hebben het over 'mensen met een mogelijkheid."
Eerder zei Rondhuis in het radioprogramma Dit is de Dag dat 'Mensen met het syndroom van Down niet kunnen meedoen aan de prestatiemaatschappij. Wie dat probeert te verbloemen, is politiek correct bezig.' In het boek schrijft ze ook dat "De realisatie van Ramons levensproject voor mij een permanente strijd toont tussen streven naar beter presteren en tevreden zijn met wie hij is en wat hij kan".
De mongool, de moeder en de filosoof is verkrijgbaar bij Uitgeverij Ten Have, prijs 19,90 euro.