Werknemers- en werkgeversorganisaties in het onderwijs zetten alle overleg stop over de uitvoering van de bezuinigingen passend onderwijs of een nieuw stelsel voor leerlingzorg. Het is onmogelijk om onder de huidige omstandigheden, met 300 miljoen bezuinigingen, uitvoering te geven aan de plannen, verklaren CNV Onderwijs en de Algemene Onderwijsbond (Aob).
"Voor mij geldt het regeerakkoord'', zei Van Bijsterveldt donderdagavond tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. De voltallige oppositie probeerde de afgelopen dagen tevergeefs een discussie te starten over alternatieven voor de bezuinigingen.
De minister benadrukte in het debat dat het stelsel van passend onderwijs ,,onhoudbaar'' is, doordat te veel kinderen voor de extra hulp in aanmerking komen. De kosten zijn daardoor de afgelopen jaren enorm gestegen. Volgens Van Bijsterveldt blijft er nog 1,9 miljard euro beschikbaar voor passend onderwijs, en wordt de bezuinigde 300 miljoen bovendien weer geïnvesteerd in het onderwijs.
Vakbond CNV Onderwijs toonde zich na het debat zeer teleurgesteld en voorspelt een ,,heet voorjaar''. De bezuiniging raakt het onderwijs in het hart, stelde de vakbond. ,,Het kabinet en de PVV zijn doof voor de argumenten van meer dan tienduizend actievoerders, 150.000 ondertekenaars van de petitie en de vele schrijnende verhalen die de afgelopen weken de revue zijn gepasseerd.'' De vakbond is verder niet te spreken over het optreden van premier Mark Rutte, die niet met de Kamer in debat wilde over het passend onderwijs.
"Als organisaties hebben wij alternatieven aangedragen voor deze bezuinigingen, zoals het gebruiken van het budget voor de plannen met prestatiebeloning. Maar nu het kabinet dit massa-ontslag wil doorzetten moeten ze zelf maar alle uitvoeringszaken gaan regelen", aldus Aob-bestuurder Liesbeth Verheggen.
Geen sociale plannen
De consequenties daarvan pakken verschillend uit. Bonden en besturen zullen voorlopig geen sociale plannen maken voor scholen die aangeven met personeelsproblemen te kampen. Verheggen: "Het wordt namelijk heel onduidelijk waardoor ontslagen vallen, komt het door krimp of omdat een schoolbestuur anticipeert op deze mega-bezuiniging? Zolang wij niet weten of er overheidsgeld voor een sociaal plan komt – zoals je van een verantwoordelijke overheid zou mogen verwachten bij zo'n massa-ontslag – zetten we afspraken over sociale plannen voorlopig stop."
Het betekent bijvoorbeeld ook dat schoolbesturen worden opgeroepen voorlopig geen stappen te ondernemen om nieuwe samenwerkingsverbanden in de regio op te zetten, zoals Van Bijsterveldt dat in de wet voorstelt. "Dat moet het ministerie dan zelf maar gaan doen", aldus Verheggen.