Minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport heeft het officiële startschot gegeven voor brancheopleidingen voor mensen met een beperking. Het gaat om opleidingen in de deelsectoren groen, facilitair en logistiek.
De aftrap ging gepaard met een belangrijke opmerking vanuit de Academie voor Zelfstandigheid, die de opleidingen faciliteert. De opleidingen moeten ervoor zorgen dat meer mensen met een beperking betaald aan het werk kunnen en daarmee het 100.000 banenplan tot een succes gaan maken.
Volgens de Academie heeft de private sector al bijna driekwart van de banen ingevuld, maar blijft de overheid achter. Die zou zorgdragen voor 25.000 betaalde banen voor mensen met een beperking, maar heeft er daar nog maar een kwart van ingevuld. Dus daar is beslist nog werk aan de winkel.
Verhalen vertellen
Een belangrijk middel om zoveel mogelijk mensen met een beperking aan het werk te krijgen, is volgens Aart van der Gaag, ambassadeur 100.000 banen, verhalen vertellen, steeds weer opnieuw. “Een hovenier hoort van een andere hovenier diens goede ervaringen. Dan merkt ook de volgende ondernemer alle voordelen van het aannemen van iemand met een beperking: het ziekteverzuim binnen je bedrijf gaat omlaag, het wordt leuker binnen je bedrijf. En ja, met de juiste begeleiding kunnen deze mensen veel meer dan we denken. Maar inderdaad, we zijn er nog niet. We moeten nog flinke stappen maken, de bazen gaan verbazen”, stelt van der Gaag.
Groeiende groep
Dit jaar zijn 100 studenten begonnen aan hun opleiding en in april stroomden nog eens 40 studenten in. Dit moet stapsgewijs uitgroeien tot een groep van 450 studenten voor wie subsidie is verleend door het ministerie van VWS. De brancheopleidingen worden verzorgd in samenwerking met het ministerie van VWS, de LFB, de VGN, het bedrijfsleven en organisaties uit de gehandicaptensector. |
Meer informatie vind je op de website van de Academie voor Zelfstandigheid. Bekijk ook een film met uitleg over de brancheopleidingen: