Er is een nieuw onderzoek gestart naar brussen (kinderen die een broer(tje) of zus(je) met een beperking hebben). Vaak gaat de meeste aandacht in het gezin noodgedwongen naar het kind met de beperking. Het onderzoek wil kijken of een speciale computergame kan bijdragen aan het welzijn van brussen.
Het onderzoek onder leiding van prof. dr. Paula Sterkenburg wordt gedaan vanuit de Academische Werkplaats Bartiméus, Vrije Universiteit Amsterdam en Ons Tweede Thuis. Brussen staan in de studie centraal. De onderzoekers werken samen met onder meer onderzoeksschrijver Anjet van Dijken die al jaren diverse (audiovisuele) publicaties maakt met, voor en door brussen.
Je bent niet alleen
Brussen kunnen zich heel alleen voelen, omdat de meeste aandacht naar hun broertje of zusje met een beperking gaat. De game focust daarom vooral op de boodschap: Jij bent niet de enige!
Broedels
Het computerspel is bedoeld voor brussen van 6 tot en met 9 jaar met een broer of zus die een visuele en/of verstandelijke beperking heeft. Zij maken in de game kennis met Broedels, lieve monstertjes die dingen meemaken die brusjes ook ervaren, waardoor situaties herkenbaar zijn.
De brussen kunnen minigames spelen, filmpjes bekijken van andere brussen en animaties van de Broedels. Ook kunnen ze werkbladen uitprinten en invullen. De game geeft veel informatie, ook voor de ouders.
Vaardigheden
In de game, die ontwikkeld is met een panel van brussen, worden acht thema’s behandeld die de kwaliteit van leven van brussen verbeteren. Het spel versterkt ook belangrijke vaardigheden in het omgaan met hun gedachten en gevoelens, zoals:
- herkennen en hanteren van de eigen grenzen
- opkomen voor zichzelf
- vragen en ontvangen van steun uit de omgeving.
Zo zegt Thekla van 7 jaar: “Je leert meer over je broer of zus. Dat helpt en is heel fijn! En ik vind het fijn dat ik niet de enige ben, en dat ik dat met iedereen kan delen!”
Meespelen
De feestelijke kick-off van de game was op 20 april. Voor het onderzoek naar het effect van de Broedelgame zijn nog veel meer brusjes nodig die het spel willen spelen. Deze brussen moeten tussen de 6 en 10 jaar oud zijn. Zij spelen de game vier weken lang, in totaal steeds 2 levels van 20 minuten per week. Er komt drie keer een onderzoeker bij de kinderen thuis met een aantal vragenlijsten, die door de ouder en de brus worden ingevuld.
Kijk voor meer informatie op de website www.brussengame.nl en op de Facebookpagina www.facebook.com/brussengame. |