Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Buitenstaanders gaan de gehandicaptenzorg onderzoeken

22 januari 2020 Door de redactie Geen reacties

Buitenstaanders die geen ervaring hebben in de verstandelijk gehandicaptenzorg worden onderzoekers in een nieuw project van onderzoekers, onderwijs- en zes zorgorganisaties genaamd Wave. De vraag is of de kennis en vaardigheden van buitenstaanders kan helpen om vastlopende situaties bij mensen met een ernstige of matige verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag te doorbreken.

Hoewel er veel specifieke methodieken en werkwijzen zijn ontwikkeld, en zorgprofessionals vaak met veel doorzettingsvermogen te werk gaan, lukt het niet altijd om mensen met een vestandelijke beperking en probleemgedrag op een bevredigende manier te ondersteunen. Is het misschien tijd om iets geheel anders te proberen?

Outsider-onderzoekers
Het Centrum voor Consulatie en Expertise (CCE) onderzoekt hoe we de kennis en vaardigheden van buitenstaanders kunnen leren benutten in een driejarig samenwerkingsverband met VUmc Metamedica, de Universiteit voor Humanistiek, 6 zorgaanbieders, opleidingen Social Work en Verpleegkunde en de AVG-opleiding.

Hoofdonderzoekers en projectleiders zijn Klaartje Klaver vanuit het CCE, waar zij onderzoek doet en stimuleert naar moeilijk verstaanbaar gedrag. Ze is moeder van een zoon met het Syndroom van Down. Gustaaf is als docent en onderzoeker verbonden aan het VUmc, afdeling Metamedica (leerstoel Participatie & Diversiteit) en het Amsterdam Public Health Research Institute.

Van drummer tot heilsoldaat
Verdeeld over 6 zorgaanbieders starten er veertien mensen zonder ervaring in de zorg – maar met relevante kennis en ervaring op andere levensgebieden – als outsider-onderzoeker. Een drummer, tafeltenniscoach, ontwerpers en een heilsoldaat: de achtergronden van deze buitenstaanders zijn behoorlijk uiteenlopend, zo is te zien op de website van project Wave.

De outsider-onderzoekers lopen twee jaar lang een halve dag per week mee in een casus rondom één hoofdpersoon met moeilijk verstaanbaar gedrag. Zij verbinden zich aan de situatie en de betrokkenen door langdurig te observeren en mee te doen. En als ze daartoe gelegenheid zien, zullen zij ook hun eigen zienswijze en ideeën inbrengen.

Tijdens het proces brengen de buitenstaanders over hun observaties en ervaringen verslag uit aan de hoofdonderzoekers. Bij die 13 casussen worden waar mogelijk ook zorgprofessionals-in-opleiding betrokken.

De grote vraag
De grote vraag is natuurlijk: wat gaat deze langdurige samenwerking en uitwisseling tussen in- en outsiders opleveren? Gaat de kennis en vaardigheden van de outsider-onderzoekers de kwaliteit van leven van de 13 hoofdpersonen verbeteren? Ook bekijken de onderzoekers hoe de lessen uit dit onderzoeksproject benut kunnen worden in andere zorgsettingen en in het onderwijs.  |

Meer informatie op www.projectwave.nl

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!