In een speciaal jubileumboek heeft orthopedagoog Chiel Egberts op thema diverse columns gebundeld die hij in de afgelopen 20 jaar voor vakblad Klik schreef over de driehoek van ouders, zorgverleners en mensen met een verstandelijke beperking. De titel van zijn bundel is Begrijpen & Begrenzen, twee basisvaardigheden voor begeleiders die in veel van zijn columns terugkomen.
“Als begeleider ben je er voor de cliënt, maar de cliënt kan je niet los denken van zijn ouders. Dwing een cliënt nooit te kiezen tussen jou en z’n ouders, of tussen zichzelf en z’n ouders.” Die duidelijke boodschap van Chiel Egberts stond in een artikel in vakblad Klik van juni 2002, 20 jaar voor de publicatie van zijn boek waarin hij zijn columns in Klik heeft gebundeld. 25 jaar geleden gaf Chiel Egberts ook zijn eerste presentatie over de driehoek cliënt-ouder-begeleider in de verstandelijk gehandicaptenzorg.
De driehoek kan volgens hem als een metafoor voor menselijke relaties worden gezien. Ik, de ander, en een derde. Professionals, en zeker hulpverleners, zijn de derde in de driehoek van ouders en hun kind.
In zijn bundel Begrenzen & Begrenzen houdt hij zorgverleners met confronterende beeldspraken een spiegel voor over hun irritaties over de ‘bemoeienis’ of ‘betutteling’ van ouders. En helpt hij om de sterke band tussen ouder en kind juist als hefboom te gebruiken voor betere zorg.
Het boek is te bestellen via https://www.drienamiek.nl/winkel/begrijpen-begrenzen/, waarbij je alleen de verzendkosten betaalt. Bij meer dan twee exemplaren wordt er €5,00 per boek gerekend plus de verzendkosten. |