Ethicus Jan Delhaas geeft in de nieuwe Klik een reactie op een casus waarbij een begeleidster van een woongroep een cliënte meenam naar huis. Het bezoekje zorgde voor jaloezie op de groep, en onrust bij collega's. De gedragskundige die de casus voorlegde, is benieuwd hoe andere organisaties hiermee omgaan. Lees de casus hieronder en reageer via de Klik-website of de Klik LinkedIn groep.Illustratie Auke Herrema
Een begeleidster van een woongroep heeft onlangs een cliënte, een jonge vrouw met een lichte verstandelijke beperking en een autisme spectrum stoornis, meegenomen naar haar huis. De begeleider wilde deze cliënte graag een keer laten zien hoe zij woont. Ook omdat zij dol is op dieren en de begeleidster veel dieren heeft in en rondom het huis. De begeleidster wilde de cliënte, die verder geen contact heeft met haar verwanten, ook graag wat laten meegenieten van haar gezinsleven.
Bij terugkomst op de groep bleek dat andere cliënten, allemaal met een lichte verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek, ook graag een keer mee wilden gaan. Er ontstond onderling jaloezie onder de cliënten. Maar ook collega's voelden zich onder druk gezet, omdat sommigen graag privé en werk gescheiden willen houden. Tot slot kwam de vraag naar boven of het wel ethisch verantwoord is om cliënten te laten proeven van een 'gewoon' gezinsleven, terwijl dit voor velen niet is weggelegd.
Bij onze organisatie is het wel vaker de gewoonte om cliënten mee te nemen naar huis, dat is al heel lang zo. Maar naar aanleiding van bovenstaande casus kwam de vraag in het team naar boven, wat kan er eigenlijk wel en wat kan er niet. Er bestaat ook een lichte neiging om cliënten die 'leuk' zijn wel mee te nemen en anderen die moeilijker gedrag laten zien niet. Dan heb je het ook over het veiligheidsrisico. Ik ben heel benieuwd hoe andere organisaties hier mee om gaan.
Rita 't Hart, gedragskundige stichting Profila Zorg
Lees de reactie van Ethicus Jan Delhaas in Klik 8.