Het Amsterdam UMC deed in samenwerking met Leyden Academy on Vitality and Ageing onderzoek naar de manier waarop de jobcoaches van zorgorganisaties Middin en Cordaan cliënten met LVB+ begeleiden volgens de methode LifeWise.
Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat deze jobcoaches cliënten met LVB+ (mensen met een licht verstandelijke beperking en bijkomende problematiek zoals verslaving of gedragsproblemen) helpen inzicht te krijgen in wat er van hen op de werkvloer wordt gevraagd. Daarnaast is de jobcoach van belang voor de werkgever en de collega’s op het werk: zij krijgen handvatten hoe met de beperking van de cliënt om te gaan en welke begeleiding hij of zij nodig heeft.
Structuur, voldoening en inkomen
Het hebben van werk of een betekenisvolle daginvulling is belangrijk voor mensen met LVB+. Het geeft structuur aan de dag, voldoening én inkomen. Wie dat niet heeft, gaat misschien op straat rondhangen, waardoor je met verkeerde mensen in aanraking komt. Maar iemand met LVB+ is wel iemand met een ‘gebruiksaanwijzing’. Daarom is een jobcoach die begrijpt hoe een persoon met LVB+ denkt en handelt zo belangrijk als schakel tussen werkgever en de cliënt. Dat onderscheidt de jobcoaches van Middin en Cordaan van meer algemeen werkende jobcoaches, blijkt uit het onderzoek JobWise.
Het JobWise-onderzoek heeft nu voor het eerst vastgelegd hoe bij Middin en Cordaan het streven naar betekenisvolle daginvulling met behulp van in LVB+ gespecialiseerde jobcoaches wordt gedaan. Met de uitkomsten willen beide zorgorganisaties de werkwijze overdraagbaar maken voor medewerkers van alle zorgaanbieders die met het methodisch kader LifeWise werken.
Klik schreef eerder over de LifeWise-methode, waaronder dit artikel: LifeWise-methode beschikbaar voor andere zorgorganisaties. Onder aan dit artikel zijn nog meer links te vinden. |