Op Landgoed Hooge Burch in Zwammerdam is sinds kort een speciale rolstoeltrampoline te vinden. Daardoor kunnen ook cliënten in een rolstoel eindelijk ervaren hoe het voelt om mee te bewegen met de deining. Bewegingsagoog Cathy Geurts is enthousiast over het toestel.
Sinds de feestelijke opening hebben al veel cliënten kennisgemaakt met deze bijzondere trampoline. “Gewone trampolines zijn al jaren populair, maar mensen die in een rolstoel zitten kunnen daar geen gebruik van maken. Je moet immers zelfstandig kunnen lopen om op zo’n springtoestel te klauteren en te springen. De cliënten in een rolstoel kunnen er wel naar kijken, maar ze beleven het dan op een passieve manier. Dankzij deze speciale trampoline kunnen zij nu ook genieten van het springen”, zegt Cathy.
Bekijk een film van de ingebruikname van de rolstoeltrampoline bij Ipse de Bruggen.
Linnaeushof
Tijdens een uitje naar Linnaeushof ontdekte Cathy dat de speeltuin een rolstoeltrampoline had voor mindervaliden. “Hoe mooi is dat? Die hebben we natuurlijk meteen uitgeprobeerd. Je rijdt de rolstoel er achterwaarts op en vervolgens zet je jezelf een beetje af, waardoor de rolstoel gaat meedeinen. We merkten dat het prima werkt en het is ook nog eens goed voor onze cliënten. In beweging zijn is sowieso heel belangrijk en met de rolstoeltrampoline komen ze letterlijk in beweging. Ze voelen de deining in hun lichaam, krijgen kriebels in hun buik. Het prikkelt hun zintuigen. De meesten vinden het fantastisch om mee te maken,” vertelt Cathy.
Verlanglijstje
De speciale trampoline die gemaakt is van stevig elastisch doek, stond daarna hoog op een verlanglijst van dingen die Ipse de Bruggen graag voor rolstoelafhankelijke cliënten wilde realiseren. Cathy: “En toen kwam Reco op ons pad. Dit bedrijf deed mee aan Navigate North, een avontuurlijke tocht naar Noord-Scandinavië, om geld in te zamelen voor goede doelen. We kregen maar liefst 30.000 euro die we onder meer hebben besteed aan de rolstoeltrampoline.”
Uiteraard was het Reco Navigate North-team aanwezig toen de trampoline officieel in gebruik werd genomen. Sindsdien weten veel cliënten met hun begeleiders de weg naar het toestel al te vinden, maar het wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld gymlessen. “Sommigen vinden het wel erg spannend, maar de meesten vinden het echt fantastisch,” zegt Cathy.
Fietslabyrint
Behalve de rolstoeltrampoline heeft Ipse de Bruggen twee fietslabyrinten van het geldbedrag aangeschaft. Deze zijn al wat langer in gebruik. “Een fietslabyrint is groot beeldscherm dat je bijvoorbeeld aan een hometrainer kunt koppelen. Zo kun je, terwijl je beweegt, genieten van allerlei verschillende omgevingen door steeds een andere route te selecteren. Wil je door Parijs fietsen? Of door de Himalaya? Dat kun je allemaal instellen, ook een fantastische vinding,” stelt Cathy.
Volgens de bewegingsagoog is het fietslabyrint in de zorg al wel bekend, maar de rolstoeltrampoline is in ieder geval in Nederland nog niet veel in gebruik. “Gelukkig komen er steeds meer toestellen die specifiek voor rolstoelgebruikers worden gemaakt. Dat betekent overigens niet dat alleen rolstoelers erop gaan. Want ook cliënten zonder rolstoel vinden het een leuk toestel,” lacht Cathy.
Landgoed Hooge Burch in Zwammerdam, waar zo’n 480 Ipse de Bruggen-cliënten met een verstandelijke beperking wonen, is voor iedereen toegankelijk. “Kom gerust eens kijken naar de rolstoeltrampoline,” besluit de bewegingsagoog. |