Kenniscentrum verstandelijk gehandicaptenzorg
Menu

Cliënten van omstreden zorgboerderij opnieuw op onveilige locatie opgevangen

30 oktober 2024 Redactie Klik Geen reacties

Een aantal cliënten die voorheen zorg kregen op de zeer omstreden zorgboerderij Aurora Borealis in Wedde, zijn direct na het sluiten van deze locatie geplaatst bij zorgaanbieder Zorgpro. Op dat moment liep al een aangifte tegen de oprichters, vanwege mishandeling van vijf jonge kinderen die werden opgevangen. Ook bleek het bedrijf de financiën niet op orde te hebben.

Deze pijnlijke gang van zaken kwam aan het licht door journalisten van het Dagblad van het Noorden, die Zorgpro aan een nader onderzoek onderwierpen. Zij ontdekten dat Zorgpro pas anderhalf jaar bestond en nogal discutabele oprichters kende.

Damian Tuik, een failliete scooterhandelaar, had geen opleiding in de zorg en zat in de schuldsanering. Hierdoor kon hij geen bestuurder worden van Zorgpro. Zijn partner Chanel van Dijk is naar eigen zeggen een ex van topcrimineel Klaas Otto, oprichter van motorclub No Surrender. Inmiddels is de zorginstelling failliet verklaard en zijn de cliënten dus opnieuw verhuisd.

Hoe kon het weer zover komen?
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) stelde staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg Vicky Maeijer er vragen over. Zo wil zij onder meer weten hoe het zo ver heeft kunnen komen dat de meervoudig beperkte cliënten die eerder slachtoffer waren van de misstanden in Wedde nu weer in zo’n onveilige situatie terecht konden komen.

Volgens Maeijer zijn alle betrokkenen, van cliënten en verwanten tot de betrokken instanties enorm geraakt door deze gebeurtenissen. “De genoemde feiten waren niet bekend bij het zorgkantoor of de IGJ. Zij kwamen ook niet naar boven bij de verstrekking van de toelatingsvergunning aan Zorgpro Wonen op grond van de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza),” zo schrijft Maeijer in haar antwoord aan de Kamer.

Onjuiste informatie
De staatssecretaris geeft aan dat zorgkantoor Menzis Zorgpro flex inschakelde toen de misstanden in Wedde aan het licht kwamen. “Zorgpro flex was een onderdeel van Zorgpro. Zorgpro flex organiseerde een interim zorgteam op het moment dat de zorg bij Aurora Borealis stopte – op bevel van de IGJ. Het zorgkantoor had goede ervaringen met deze aanbieder van zorg in crisissituaties,” verduidelijkt Maeijer. Ze meldt dat de bewoners van Aurora Borealis vertrouwd raakten met zorgverleners van Zorgpro flex en drie van hen kozen er vervolgens voor om met hun pgb over te stappen naar Zorgpro Wonen in Emmen.

Maeijer erkent dat veel in deze zaak niet goed is gegaan en dat instanties niet over de juiste informatie beschikten. Ze heeft aangegeven met de IGJ en zorgkantoren te gaan praten over maatregelen over hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden.  |

Alle vragen van Westerveld en antwoorden van Maeijer zijn te vinden in de Kamerbrief.

Er is ook een podcast van Ramkraak gewijd aan deze zaak. Het gaat om aflevering 56: Slachtoffers horrorboerderij Wedde vallen opnieuw in handen van zorgcowboys.

Wil je reageren op dit artikel? Log dan in als abonnee!